Кикинђанин који је први пацијент у том граду заражен корона виросом М. Ш. (62) преминуо је на Клиници за инфективне болести Клиничког центра Војводине, упркос интензивној борби лекара и другог медицинског особља за његов живот. Он је први, тзв. “нулти” пацијент из тог града који је заражен овим вирусом и трећи Кикинђанин који је умро од короне.


Он се заразио, највероватније, од сина који је крајем фебруара био у Италији на лечењу, а по свему судећи, био је преносник вируса и на свог комшију Р. Б. (59) и пријатеља и М. П. (62) с којима је био у блиском контакту, а који су такође преминули последњих недељу дана.


И М.Ш. као и друга двојица преминулих Кикинђана, осим вируса корона, имао је и друга тешка хронична обољења, био је дијабетичар и имао проблем са бубрезима. Од како му је у кикиндској болници констатована зараза, због чега је у ноћи између 9. и 10. марта пребачен на лечење у Клинички центар Војводине, био је у тешком стању и непрестано на респиратору.


Када је дошао у кикиндску болницу овај пацијент се жалио на болове у пределу бубрега, јер је имао камен у бубрегу, али лекарима није одмах поменуо боравак сина у Италији, чиме их је довео у заблуду, па особље у контаку с њим није имало заштитну опрему. И поред тога, бар засад, он није био масовни преносник вируса, јер је према подацима са сајта цовид.рс у Кикинди yара\ено укупно пет пацијента .


Тако Кикинда више није једно од највећих жаришта корона вируса у нашој земљи, каква је била пре двадесетак дана. Тада су у овом граду примењене ригорозне мере заштите и ограничења кретања, па је 17. марта забрањен рад ресторана, кафића, пијаца и свих продавница сем прехрамбених.


- На Инфективној клиници Клиничког центра Војводине тренутно се лечи 35 пацијената позитивних на вирус корона. Четири пацијената налазе се у изузетно тепком стању и на респиратору су– саопштио је КЦВ.


На територији АП Војводине тренутно се прати више од 6.000 контаката од укупног броја оболелих.


БЕСПЛАТНЕ САХРАНЕ ЗА ПРЕМИНУЛЕ ОД ЦОВИД-19


ЈП „Кикинда“ не наплаћује услуге сахрањивања породицама чији је члан преминуо од вируса ЦОВИД-19, а који се сахрањују на новом и старом Мокринском гробљу у том граду. На гробљу се строго поштују прописане мере о ограниченом броја присутних на сахрани од укупно десет лица, а запослени на гробљу стого поштују правило ношења заштитне маске, рукавица и заштитних одела.


СИН ДОБРО


Како незванично сазнајемо, син преминулог М.Ш. за којег се сумња да је из Италије донео вирус у Кикинду, у кућној је изилацији. Заражене су супруга и једна ћерка преминулог, док друга ћерка није. Сви су, како сазнајемо, доброг општег стања.