Авион са заштитним средствима за борбу против корона вируса, коју су као први део помоћи послали Уједињени Арапски Емирати (УАЕ), слетео је у Београд око један сат после поноћи.


Како преноси РТС, у првом делу донације УАЕ је 13.750 заштитних и 15.000 болничких одела, 500.000 рукавица, 30.000 средстава за заштиту ципела, 20.000 маски, 6.000 санитизера, укупно 10 тона помоћи.


У другом делу донације, УАЕ послаће Србији респираторе.


МИНИСТАР ВУЛИН: ПРИЈАТЕЉИ СЕ ПОЗНАЈУ У ТЕШКИМ ВРЕМЕНИМА


Министар одбране Александар Вулин, заједно са министром здравља Златибором Лончаром и амбасадором Уједињених Арапских Емирата у Београду Мубараком Ал Дахеријем, дочекао је на београдском аеродрому "Никола Тесла" авион компаније "Етихад" којим је ноћас око 3.30 часова довезена медицинска помоћ из Уједињених Арапских Емирата.


- У име председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, имам част да пренесем његову захвалност и захвалност свих грађана Србије шеику Мухамеду Бин Заједу и свим грађанима Уједињених Арапских Емирата. Мало је земаља на свету које нису затражиле помоћ од Уједињених Арапских Емирата, још је мање земаља на свету које су добиле овако велику, потребну и великодушну помоћ као што је добила Република Србија - рекао је министар Вулин.


Пријатељи се познају у тешким временима, истиче министар Вулин и подсећа да се пристиглом помоћи опредметио договор председника Вучића и шеика Мухамеда Бин Заједа и показао да Србија није сама.- Помоћ је драгоцена и потребна. Помоћ је дошла у правом часу и њу чини баш оно што нам је потребно у овом тренутку - маске, две врсте заштитних одела, каљаче, све оно што нам је заиста неопходно у овом тренутку. Али помоћ је показала и оно што је важније од сваке помоћи на свету, а то је да нисмо сами, да имамо пријатеље, да се Србија цени, поштује и искрено воли - наглашава министар Вулин.
Он је рекао и да ће Србија увек памтити и добро и зло и свакоме враћа баш оно што је заслужио и да зато Уједињени Арапски Емирати имају разлога да се у годинама које долазе радују пријатељству са Србијом коју су задужили и која има разлога и обавезу да добро узврати.


У пошиљци из Абу Дабија налази се 10 тона медицинске опреме, која ће Србији помоћи у борби против епидемије коронавируса.