Директорка Института “Батут” Верица Јовановић изјавила је вечерас да је данашњи пораст броја заражених од 131 особе очекиван и додала да се још већи пораст броја оболелих очекује у наредне две недеље, па је због тога потребно да мере које се примењују буду још ригорозније.


"Према свим стручним подацима, очекује се пораст оболелих, нарочито у петој и шестој недељи од почетка инфекције. Пораст који је регистрован током данашњег дана је према епидемилошким проценама у распону који је очекиван”, рекла је Јовановићева за ТВ Пинк.


Она је апеловала на све грађане да се придржавају постојећих мера, да смање контакте и остану код куће, оцењујући да би, с обзиром на даље ширење вируса, мере које се примењују требало сада бити још ригорозније.


"Важно је поштовати мере које су на снази, јер оне омогућавају да се смањи даље ширење заразе и да пораст који је данас забележен остане што мањи у наредним данима”, истакла је Јовановић и додала да је најбоља мера седети код куће, јер је комуникација највећи ризик.


Истакла је да је до сада у Србији тестирано 2.086 људи, да је потврђено 659 заражених новим вирусом корона, а да је у последња 24 часа број новозаражених 131.


Јовановићева је додала да је половина заражених пацијената на болничком лечењу и да је до сада било 10 смртних исхода.


Рекла је и да здравстевни систем за сада то може да издржи и да све здравствене установе пружају максимум да помогну пацијентима.


Јовановићева је истакла да је пуштање тзц. нултог пацијента са КЦ Војводина на кућно лечење велика вест, додајући да је до сада било још случајева који су пуштени из болнице с добром клиничком сликом.


Оне је захвалила стручњацима из Кине који пружају велику помоћ Србији не само кроз донације већ и кроз знање и искуство, додајући да они сваки дан раде са српским здравственим радницима на личним заштитним мерама, методама лечења…