ВИШЕ од 300 српских држављана на Малти до сада је чекало на евакуацију у Србију. Исто толико их чека у Уједињеним Арапским Емиратима, 300 и нешто у Југоисточној Азији (Тајланд, Индонезија, Вијетнам), више од 1.000 у Немачкој, Аустрији и Швајцарској, 50 и нешто у Индији. Ово су подаци хуманитарне међународне организације "28. јун" од суботе.


Како наводе, главни проблеми наших људи су регулација визе, престанак важења здравственог осигурања, недостатак лекова из редовне терапије, смештај, финансијске муке, комуникација са појединим амбасадама... Ове податке организација је поделила са Министарством спољних послова Србије.


Када се на те бројке додају и наши радници који су широм света, откад је почела пандемија вируса корона, остали без посла и смештаја, незванична процена српских институција је да око 6.000 наших људи широм планете чека на евакуацију.


Ситуација се додатно закомпликовала када су Турска и Русија затвориле ваздушни простор, па су сви наши људи који су по препоруци МСП, и уз гаранције државе да ће их "Ер Србија" преузети у Истанбулу и Москви, купили карте за ове дестинације, сада остали блокирани на успутним аеродромима.


Министар спољних послова Ивица Дачић навео је да је један авион већ отишао по грађане за Малту, а ако буде потребно, обезбедиће се још један лет. Разматрају се и летови за Абу Даби и САД, као и Стокхолм, у понедељак. Наша Влада је, како је рекао, претходних дана организовала два пута дневно летове авиона "Ер Србије" до дестинација где је било највише српских грађана.


- Проблем су удаљене дестинације, до којих наши авиони не могу да стигну, али Србија користи механизам који ЕУ има, да се наши превезу када се превозе и држављани ЕУ. Тако би требало да стигне и 12 српских грађана из Перуа у Беч, а потом ћемо размотрити како ће бити пребачени до Београда - рекао је Дачић.


А кућа у Патаји Александра Радуловића, нашег почасног конзула у Тајланду, из дана у дан се све више пуни Србима који су остали без хране и новца и немају начина да се врате.


- После затварања истанбулског аеродрома, у опцији је био лет за Стокхолм, али су наши путници одбијени. Пошто је отпало и слетање у Казахстан, нова могућа дестинација је Беч. Србија је у преговорима са ЕУ да се наши држављани евакуишу заједно са грађанима других европских земаља специјалним летовима. Нама би одредиште било Беч, одакле би "Ер Србија" возила даље за Београд. У међувремену су се у моју кућу сместиле три породице које немају више новца ни за смештај, ни за храну - каже Радуловић.


Др Стеван Рапаић из Института за међународну политику и привреду, гостујући професор у Бангкоку, један је од оних који су преко Астане требали да полети за Истанбул.


- Турска не жели да пусти Србе да уђу у авион којим се у недељу враћају турски радници, и поред свих гаранција Републике Србије. У том случају више од 150 људи остаће само у Бангкоку на улици, без новца - упозорава Рапаић.


Очајна је и мајка Невене Цветановске, Бранка Рађеновић, чија је кћерка успела да се укрца у петак увече у авион из Бангкока за Истанбул преко Дохе. Пошто је Турска само два сата касније затворила небо, Невена је са још неколико српских туриста сада заробљена у Дохи.


ВЕЛИКА ПОМОЋ КИНЕ И ЕУ


ДАЧИЋ је истакао да је Кина највише помогла Србији, не само зато јер је дала донације, већ што је омогућила да купимо средства која нису могла нигде на свету да се купе. ЕУ је Србији дала седам и по милиона евра за борбу против вируса, а у помоћ су притекли и Норвешка и УАЕ. Направљен је и списак тога шта Србија треба да добије од Русије.


ДИПЛОМАТА ИЗАШАО ИЗ БОЛНИЦЕ


ЈЕДАН од двојице српских дипломата из мисије у Женеви, који је био хоспитализован у Берну због вируса корона, боље је и изашао је из болнице, потврдио је Дачић.

- Имао је тешку дијагнозу да је у питању једно плућно крило, које је било скроз блокирано, али је боље, изашао је. Четири дана је био у болници - рекао је Дачић.

Он је навео да је српском дипломати скидана температура уз помоћ лавора, воде и сунђера.