ПЕНЗИЈЕ за 1,7 милиона пензионера у Србији исплаћују се и током викенда, а Народна банка Србије (НБС) дала је инструкцију банкама и пошти да изађу у сусрет најстаријима како би што пре дошли до свог новца, који је Фонд ПИО уплатио још 23. марта. У плану је да пензије најкасније до 31. марта стигну до њихових корисника.


Банке би требало, по препоруци НБС, да омогуће исплату готовог новца са радним временом као и у току радне недеље, а такође ће наставити да позивају кориснике и анкетирају их у вези са начином исплате за који су се определили. Највећу подршку у овом послу Фонду ПИО и банкама даће у ствари поштари.


Како би се најстаријима олакшало не само да подигну свој новац, већ и да заврше одређене административне послове и ПИО је отворио е-шалтер у време ванредног стања. На овај начин могу се подносити не само захтеви за пензију, већ се и издају уверења о подацима из матичне евиденције, потврде о животу, жалбе и слично. Сви обрасци се могу пронаћи на сајту Фонда, а документа се шаљу мејлом или поштом.


Да је све подређено најстаријима, којима је у овом тренутку потребна највећа подршка показује и пример Геронтолошког центра у Суботици. Они су све услуге које су њиховим корисницима биле свакодневно доступне, преселили на мале екране.


Управа и сарадници суботичког Геронтолошког центра, први и засада једини у нашој земљи, снимили су емисије намењене нашим најстаријим суграђанима, које ће свакодневно бити емитоване на локалним телевизијама и друштвеним мрежама.


- Уз добро позната лица, домаћина клубова и радних терапеута сви пензионери у граду уживаће у емисијама "Вежбајте са нама", јога, гонг звучна терапија, музикотерапија, "Глумимо заједно", Енглески језик, Квиз, "Кувајте са нама" - најављује Ненад Иванишевић, директор Геронтолошког центра. - Наша идеја је била да све садржаје које иначе практикујемо сада пренесемо у електронску форму и тако пружимо нешто занимљиво свим пензионерима који сада не смеју да излазе из куће.


У договору са две локалне телевизије, свако јутро у осам, односно девет сати, на малим екранима биће емисија "Вежбајте са нама", коју ће водити квалификовани терапеути.


- Наши стари не могу сада да се крећу, да шетају и обављају свакодневне активности на отвореном, и зато нам је било важно да им прикажемо рекреацију која је прилагођена њиховој старосном добу - додаје Иванишевић. - После вежбања биће приказана једна емисија, а у поподневном термину и друга. Садржаји су и више него занимљиви и надамо се да ће сви пронаћи нешто за себе и да ће им тако ови дани у самоизолацији проћи брже и лепше.ПОЧЕК ЗА ПОТВРДЕ О ЖИВОТУ


СВИМ држављанима Србије, који примају пензије из Аустрије, Хрватске, Канаде, Холандије и Бугарске иста пензија ће бити исплаћена и током ванредног стања, без обзира на то што нису у могућности да доставе уверење о животу иностраним институцијама пензијског осигурања.

Мађарска, Швајцарска, Чешка и Луксембург још увек разматрају предлог, а Србију ће о својој одлуци обавестити у најскорије време. Ни наш Фонд у случајевима неблаговременог достављања ових уверања неће престајати са исплатама.


И ИЗВРШИТЕЉИ МОРАЈУ ДА САЧЕКАЈУ


ФОНД ПИО неће обустављати пензије и делове пензија корисника по извршитељским закључцима, почев од исплате пензија за март 2020. године, што је у складу са Упутством за рад извршитеља у време ванредног стања које је донела Комора јавних извршитеља. Са обуставом ће се наставити по укидању ванредног стања.


Како најављују из ПИО, неће се спроводити ни обуставе у року од 90 дана почевши од 31. марта по свим кредитима, односно неће бити административне забране на чековима најстаријих.


ПОЗОРИШТЕ У КУЋИ


НАЈСТАРИЈИМА су уз минимално знање рада на компјутеру и баратања интернетом доступни и репертоари многих позоришта, поставке музеја и садржаји библиотека. Сада су од куће доступни Народно позориште, Народни музеј, Атеље 212, Југословенско драмско позориште, док се на филмском каналу Србије могу бесплатно гледати домаћи филмови. Ово је прилика да се погледа виртуелна изложба чувеног музеја Версај, више од 600 концерата Берлинске филхармоније, прикључила се и Метрополитен опера, а ту су и садржаји НАСА библиотеке уживо.