У КЛИНИЧКОМ центру Србије, први пут у свету, успешно је порођена трудница са веома тешком плућном хипертензијом и стентом у главном стаблу леве коронарне артерије. Жена стара 24 године родила је здраву девојчицу.

У мултидисциплинарном тиму КЦС, који је први пут у свету довео до успешног завршетка трудноће код овако комплексне пацијентиње, били су гинеколози-акушери проф. др Снежана Плешинац и др Иван Павловић, анестезиолози др Снежана Митровић и др Мирјана Качар, неонатолог др Вишња Стаматовић и кардиолози др Горица Радовановић и професор др Арсен Ристић.

Породиља је добро, а беба је пребачена у Институт за неонатологију у Београду, и о њој брине др Вишња Стаматовић са својим тимом.

Професор др Арсен Ристић и др Горица Радовановић кажу да су ову пацијентињу лечили последњих пет година на Клиници за кардиологију КЦС. Због притиска који је веома проширена плућна артерија вршила на најважнији сегмент срчане циркулације, проф. др Владан Вукчевић пре четири године успешно јој је уградио стент у главно стабло леве коронарне артерије. То јој је, уз савремену комбиновану терапију за плућну хипертензију, која је последњих година доступна у Србији, значајно смањило тегобе и продужило живот.

У мултидисциплинарном тиму истичу да је са плућном артеријском хипертензијом трудноћа апсолутно контраиндикована, а ризик да мајка не преживи трудноћу веома висок - између 20 и 40 одсто.

- Упркос детаљним и више пута јасно изнетим информацијама о високом ризику, наша болесница и њена породица су се одлучили да се не прекине трудноћа - причају лекари.
Ова жена упорна да и поред свега постане мајка, уз гинеколошко-акушерски надзор проф. др Снежане Плешинац и кардиолошког тима, до 32. недеље трудноће стигла је без компликација.

СПРЕМИЛИ И МЕХАНИЧКО СРЦЕ

НА дан порођаја притисак у плућној циркулацији ове породиље, према речима лекара, био је 165 ммХг, али није било знакова срчане слабости. Порођај царским резом урађен је у операционом блоку Клинике за кардиохирургију, чиме је обезбеђена максимална безбедност пацијенткиње. Истовремено је омогућено интензивно кардиолошко лечење као и евентуална примена уређаја за механичку потпору срчане циркулације (ЕЦМО) у случају развоја тешке срчане слабости, што је главни ризик у тешкој плућној хипертензији.