Проба мале матуре биће одржана одмах после Ускрса и то онлајн путем. Ученици осмог разреда сигурно ће имати малу матуру, без које нема уписа у средњу школу, а сада разрађујемо различите сценарије. Такође, пријемни испити за ученике који желе да се упишу у оделења за таленте у гиманзијама биће одржан онлајн. Ово је за "Новости" рекао министар просвете Младен Шарчевић. Он је навео да  мала матура ове године неће бити прескочена због ванредног стања.

- Припремамо тестове и спремамо се за малу матуру  – рекао је он.

И Бранислав Ранђеловић, директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања који припрема  тестове, сматра да проба мале матуре и мала матура треба да буду одржане:

- Ако ме питате да ли ће бити пробне мале матуре ове године, одговор је, наравно, да.  Ђацима ће бити веома корисно, чак и у овим условима, да испробају своја знања, да благовремено уоче недостатке и да у предстојећем периоду те недостатке исправе. Дакле, није најбитније да образовни систем има све податке о тренутном знању ђака, него је то сада најбитније самим ђацима, њиховим родитељима и наставницима.

Он наглашава да да када је реч о форми овогодишње пробне мале матуре вреди још размисити.

- Једна могућност је да то буде у истој форми као и ранијих година, "папир-оловка', само касније, у мају или јуну, када престану ванредне мере и када деца буду могла да уђу назад у школе. Друга могућност је у складу са одличним искуствима онлине наставе, која је изванредно прихваћена и код ђака и код родитеља, да се пређе на неки вид онлине полагања. У том другом случају, нема сметњи да се такав испит изведе већ у другој половини априла.

Завод за вредновање квалитета припрема задатке и питања за обе варијанте - и штампану и онлине, а радиће се према упутствима која добијемо из Министарства – наводи Ранђеловић. - Ако ме питате за завршни испит, малу матуру, одговор је поново да - биће и на крају ове школске године. Веома је важна њена сертификациона улога, јер по закону деца не могу да заврше основну школу без полагања мале матуре, а још је важнија њена селекциона улига - јер ђаци добијају прилику да иду у жељену средњу школу, на основу резултата са мале матуре. Обзиром на важност овог испита, било би јако битно да он буде спроведен на класичан начин, као и ранијих година, чак и по цену да то буде касније, можда чак и почетком јула. Завод се припрема да штампа тестове за тај испит, као и за увођење новина везаних за електронско.прегледање.


ПИТАЊА ИЗ ДРУГОГ ПОЛУГОДИШТА

Када је речо питањима и задацима на тесту, Ранђеловић истиче да ће и градиво из пролећног полугодишта осмог разреда бити укључено.

- Најпре, због значаја тих методских јединица, али и због тога што ђаци ништа не губе од наставе током ванредног стања, настава се обавља преко РТС и коришћењем нових технологија и све што је потребно од знања за завршни испит, они ће чути и научити. Ми се искрено надамо да ће увођење нових технологија у образовање произвести још боље резултате на малој матури.