Епидемиолог Предраг Кон на веб конференцији "Ту смо", коју организује Форум пацијената Србије одговара на питања о вирусу корона у Србији.

Кон је рекао да је наредна, четврта недеља најбитнија и да се очекује најјаче убрзање епидемије. Стручњак очекује да ће у петој недељи полако долазити до врха тог убрзања и додао да се касније то може продужити због предузетих мера.

- Ситуација је очекивана. Нажалост таква каква јесте, претња и даље постоји. Јако је важно посебно у две недеље гвоздена дисциплина - каже Кон.

Стручњак сматра да ће свима бити потребна гвоздена дисциплина. Каже да је почело масовно тестирање, потребно је да имамо тестове, и да се они очекују од СЗО.

На питање које се тиче броја карантина у Србији Кон наглашава разлику између карантина и изолације.

- Што се тиче термина карантина и изолације, карантин је намењен искључиво за здраве људе, то су они који долазе из иностранства. У њему су потпуно здрави људи али постоји могућност да ће у наредних 14 дана испољити неке симптоме. Изолација је потпуно нешто другачије. Ми морамо да имамо изолацију која је болница за најлакше болеснике. За оне који евенетулано имају врло лаке симптоме па им се погорша, они могу да буде пребачени у болницу.

Стручњак каже да времена више нема и да сви морају да носе заштитну опрему.

- Екстремно је важно да хронични болесници узимају терапију и да се не играју са тим како би имали најбоље стање са својом болешћу. А најважније је да се не инфицирају. Ја говорим, наредне две недеље су најжешће. Што се тиче излазака, немамо више времена за то да се договоримо.