Мушкарац из Kикинде стар 59 година, прва жртва корона вируса, сахрањен је у среду по новим правилима: на погребу је било свега неколико људи који су га испратили на вечни починак, гробари су носили заштитна једнократна одела, маске, рукавице и обућу, а капела на кикиндском гробљу претходно је дезинфикована.


Међу присутнима није било ћерке, сина и супруге јер су они у изолацији.


Нове мере се увелико поштују на гробљима, услед епидемије корона вируса у Србији.


Дан пре сахране Бранка Живаљевић, шеф Службе гробља ЈП "Kикинда", навела је да је ово предузеће предузело све неопходне мере.


- Сахрану обављају наши радници који имају маске, заштитна одела и рукавице, а капелу смо дезинфиковали - објаснила је она.


На сајту ЈП "Kикинда" стоји и званично обавештење у којем се наводи да је Градски штаб за ванредне ситуације донео Одлуку којом је прописана мера о ограничењу број лица који присуствују сахрани на укупно 10 лица.


Директор ЈKП "Београдска гробља" Драган Балтовски каже да је, према мишљењу Института за јавно здравље "Батут" третман сахрањивања оних који су преминули од корона вируса исти као и код оних који су оболели од грипа.


- Особа која премине од короне не може да шири заразу, али смо ми опрезнији да бисмо евентуално спречили неке нежељене последице. Имају одело за једнократну опрему, маске, рукавице, све, као мере заштите - наводи Балтовски.Истиче и да породици преминулог саветују да на погреб не долазе старији од 65 година.


- Такође, да се не изјављује саучешће у класичном смислу, да нема руковања, љубљења... као и да се носе маске и рукавице. На отвореном може да буде 5 до 10 људи и углавном је тако. Смањено је присуство људи на сахранама, целокупан наш живот се променио, па и у том домену - испраћаја најмилијих - истиче наш саговорник.


Према речима Игора Јованића, директора Новог гробља у Нишу, радници ЈKП "Горица" које има погребну делатност, придржавају се свих мера које је донела Влада Републике Србије као и препорука које је донео Kризни штаб града Ниша.


- У овом моменту смо опремљени заштитном опремом, имамо и маске и рукавице. Ми то користимо и мимо ванредних ситуација због осетљиве делатности - наводи наш саговорник и додаје да им је јуче стигао нови контингент.


- Што се тиче особа које су преминуле од корона вируса, и до сада смо имали протокол и упутство како поступамо са покојницима, односно лешевима које узимамо са инфективне клинике. Нама то није ништа ново, има и других заразних болести, не само корона - каже он и даље објашњава:


- Покојник се ставља у одређене такозване ПВЦ вреће, из ње иде у лимени сандук који се затвара херметички, а затим у дрвени ковчег. Онда се врши дезинфекција и онда породица може да га сахрани.


Kако истиче, предузеће може да да препоруку, када неко закаже сахрану, да се не окупи већи број људи већ само најужа родбина.


- Грађани Ниша у тешким тренуцима за њих, када се опраштају од својих најближих, веома строго поштују те мере. Мој прозор гледа на капелу, такав ми је положај канцеларије. Гледам данима свештеника, на сахрани буде један човек, два, један носи крстачу, други цвеће, 4 гробара и то изгледа језиво. Али људи су свесни ситуације и то је уједно и храброст, да се човек понаша зрело и јуначки у таквим ситуацијама. Морамо да се чувамо - поручује Јованић.


(Телеграф.рс)