Није суштина да епидемија короне краће траје, већ да прође на дневном нивоу без већег скока броја заражених: Др Тепавчевић објаснила шта значи развући епидемију

Novosti Online

четвртак, 26. 03. 2020. у 21:02

Није суштина да епидемија короне краће траје, већ да прође на дневном нивоу без већег скока броја заражених: Др Тепавчевић објаснила шта значи развући епидемију

Фото: Тањуг

У Србији претходних дана имамо прилично стабилан број оболелих, иако је јуче забележено нешто више заражених него претходних дана, каже заменица директора "Батута"
"Развући епидемију" - све чешће се може из уста највећих српских стручњака чути да у овом тренутку није суштина да епидемија корона вирус краће траје, већ да прође на дневном нивоу без већег скока бројег заражених. Шта то тачно значи, објаснила је епидемиолог Кисић Тепавчевић.

У Србији претходних дана имамо прилично стабилан број оболелих, иако је јуче забележено нешто више заражених него претходних дана, каже заменица директора "Батута" Дарија Кисић Тепавчевић. Објашњава да је здравствени систем кренуо у тзв. офанзиву, што подразумева већи број тестираних. Управо зато је, како каже, на јучерашњем пресеку регистрован 81 нови случај.

- Људи говоре да је прилично велики број позитивних особа у односу на број тестираних, а ја бих да објасним зашто је то тако: тестирају се оне особе које задовољавају дефиницију случаја, оне особе које су „сумњиве“ на постојање инфекције – каже Кисић Тепавчевић за Пинк.

Како се „бира“ ко ће бити тестиран, а ко не?

- Из масе од нас 7 милиона, ми тражимо особе са повећаним ризиком. То су особе које су биле у блиском контакту са зараженом особом, а ако и развије симптоме карактеристичне за корона вирус, онда особа задовољава све услове за тестирање – каже докторка.

Критеријум је још један:

- Уколико је особа дошла из иностранства, такође је „интересантна“. Некада смо имали тачно одређена подручја високе жаришне трансмисије, а сада је то читав свет. Управо зато је први критеријум (долазак у контакт са оболелим) пресудан за обављање тестирања – објашњава докторка.

Сви тешки акутни респираторни синдроми и инфекције, како додаје, такође подлежу тестирању.

Успешно праћење пута епидемије (ко се од кога заразио, праћење трагова и сл.) услов је за епидемију под контролом.

- Земље у којима смо имали високе скокове броја заражених пример су епидемије која није под контролом. Здравствени систем у тим случајевима више није могао да утврди ко је коме пренео инфекцију, као ни појединачне изворе. Србија је и даље на нивоу тзв. локалне трансмисије, односно да око потврђеног случаја инфекције имамо кругове потенцијалних контаката који су се заразили – објашњава Кисић Тепавчевић.

Зашто се плашимо "криве" и да ли је у Србији "развучена"?

Када је реч о експоненцијалној кривуљи у Србији, Кисић Тепавчевић каже да се мерама и даље покушава да се она „развуче“. Објаснила је како ова „кривуља“ функционише и зашто постоји страх од тога да почне да личи на „свећу“.

- Ако успемо да спречимо да се болест не преноси даље, да пређе на нову осетљиву особу, онда се пут кривуље успорава и у неком моменту потпуно прекида. У случају да је велики број заражених у кратком временском периоду, кривуља иде нагоре, нацртана личи на свећу, и тада пуца и здравствени систем који не може да поднесе толико пацијената одједном – каже докторка.

Поредећи стопу обољевања у Србији са стопом у Вухану, Јужној Кореји и Италији, она каже да је наша, на срећу, више слична онима у Вухану и Јужној Кореји, где је епидемија исконтролисана и угашена.

- Рано је и даље бити оптимиситичан, ситуација се мења из сата у сат, али нам досадашњи подаци говоре да је епидемија у Србији и даље под контролом, да смо развукли кривуљу и да је кључ у нашим рукама – каже докторка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

Kažu

26.03.2020. 21:18

EU je danas odobrila 37 milijarde evra pomoći članicama zbog Korona virusa a Hrvatima od toga ide 1,4 milijarde!

Догодине у Блајбургу

27.03.2020. 00:58

@Kažu - Ма да Ujane, просто видим да цвета економија NDH 2.0.откад сте у исту ушли, и док су "вам дали те силне милијарде".Толико сте инкасирали лове до сад, да вам је већ главом без обзира, побегла 1/4 становништва од Даблина до Пекинга.Остатак ће, након "турситичке сезоне" која се неће ни десити ове године, и на чему се заснивала сва ваша "велелепна привреда", преминути од глади...

Milos

27.03.2020. 03:31

@Kažu - Kako da ne, ne siri lazne informacije. Hrv nije ni 1% populacije EU a dobice 4% od sredstava, mozda 14 miliona si procitao.

Dejan

26.03.2020. 21:22

Da razvlacite virus. Samo kako mi da razvucemo novac koji nemamo a treba nam za zivot. Sve je stalo. Nista ne radi kako treba. Seljak ne moze da proda robu nigde. Od cega da zivimo 3 meseca bez primanja ako vi razvucete virus?

SRBA

27.03.2020. 03:29

@Dejan - Pa da smo bas sve zaustavili kao sto je trebalo onda bi samo zaustavljanje SVEGA na 14 dana bilo dovoljno i posle toga nema vise virusa. A ovako posto svako koga znam krsi bar 1-2 puta sedmicno pravila, idu ljudi jedni kod drugih pod parolom 'pa ja nemam a i oni se dobro osecaju" a ne znaju da 99% onih koji ga nekome prenesu nisu imali nikakve simptome jos i nisu znali da su zarazeni onda ce ovo potrajati. Da je sve zaustavljeno vec za vikend bi bilo i gotovo, a ovako....ko zna.

gladni

27.03.2020. 08:23

@Dejan - ja bogami vise nemam sta jesti zamrzivac prazan a i dzepovi prazni kome da se obratimo za pomoc

Ps. Bu

26.03.2020. 21:38

Kad nebudemo dnevno imali ni jednog zarazenog onda ce se pocet razmisljat i ukidanju vanrednog stanja. Bojim se da se nece to skoro desit.

Nezaposleni gradjanin

27.03.2020. 03:40

Ako je budete razvlacili, vise ce nas pomreti od gladi nego korone. Ne radimo svi u javnom sektoru, niti smo penzioneri.

Lax

27.03.2020. 06:57

OK, prekinemo niz, ali nas malo preležalo i opet smo podložni zarazi - dođe još jedan iz inostranstva za 3 meseca i opet svi u karantin? Pa za 6 meseci, pa za godinu???