НЕКОЛИКО стотина држављана Србије и даље је "заробљено" због вируса корона широм света и покушава на све начине да се врати у земљу. Како сазнајемо, највише их је у Индији и Бангкоку - на свакој локацији више од 150. Има их и у Индонезији, Лими, па чак је један наш човек остао "заглављен" у Узбекистану, приликом пословног пута, и већ недељу дана не успева да се врати.


У Индији, како сазнајемо, групе туриста расуте су по земљи, и Амбасада Србије улаже све напоре да их повеже и евакуише на једно место, одакле би им био организован повратак. Ситуацију додатно отежава потпуна забрана кретања у овој земљи.


Драматично је и на аеродрому у Бангкоку, у Тајланду, где се, према речима Бранкице Рађеновић, мајке Невене Цветановски која чека на повратак, налази 154 грађана наше земље, међу којима су и труднице и деца и један младић са епилепсијом којем понестају лекови.


Српски туристи су у четвртак по подне, како нам је кратко потврдила Невена Цветановска, морали да напусте аеродром у Бангкоку, јер се десило оно чега су се и плашили - уведено је ванредно стање и немогуће је било какво задржавање на аеродрому. Смештени су у јефтине хостеле у близини.


- Већини је понестало новца, а здравствено осигурање нам је при крају или је већ истекло. Продавнице се полако празне. Највећи је проблем што се више не може наћи храна за бебе и малу децу. Надамо се да нас држава није заборавила, и да ће нас евакуисати у Србију, макар и у карантин - каже Невена.


Невенина мајка додаје да је њено дете са групом Срба мењало карте неколико пута за различите дестинације, али нису успели ништа да ураде јер није било гаранција Србије да ће их пустити да уђу у земљу.


- Сада траже карте за путовање преко Дохе за Букурешт, које коштају 2.000 евра по особи. Ступили смо у контакт са дивним људима из наше амбасаде у Румунији. Тамо су нам рекли да им се јавља још људи из Тајланда и да ће вероватно група бити већа. Али постоји бојазан од тога да, чак и да Србија да гаранције, Румуни врате назад авион у Доху. Не мора држава да има никакав трошак, само нек нам помогне да вратимо децу кући - моли ова мајка.

Аеродром у Бангкоку пре ванредног стања

Речи хвале за особље амбасаде у Букурешту, како каже, имају и наши људи који су дошли са Маурицијуса. Било их је 22, и пуних шест дана им је требало да се домогну Србије, у коју су коначно стигли у среду.


Група од 12 наших држављана већ недељу дана је блокирана у хотелу у Лими. Они су пре пандемије вируса, како сазнајемо, кренули на тронедељну туру по Латинској Америци. Како кажу, Перуанци су врло дисциплиновани, на улици је мало људи, а рафови у продавницама су пуни. Сваког дана им у хотелу мере температуру, а најбољу комуникацију имају са рецепционаром Милком, чији је отац био велики фан нашег фудбалера Милка Ђуровског.


КОНАЧНО У ДОМОВИНИ


СРПСКИ држављани који су евакуисани са аустријско- мађарске границе, њих 50- 60, у четвртак су са сомборског аеродрома пребачени у Суботицу, у један хотел. Ту су им уручена решења о карантину од 28 дана. Нарочито су захвални војсци, која је пружила медицинску помоћ трудници и тешком бубрежном болеснику. И група од око 200 наших људи који су били у Словенији и на граници ове земље са Хрватском у четвртак ујутро је стигла у Београд. Смештени су у студентском дому "Кошутњак".