Корона је слабо отпорна, али је могућа контаминација одевних предмета и косе: Др Стевановић открио оно што све интересује, а нисмо имали одговор

Novosti Online

26. 03. 2020. у 15:46

Корона је слабо отпорна, али је могућа контаминација одевних предмета и косе: Др Стевановић открио оно што све интересује, а нисмо имали одговор
На данашњој конференцији за медије саопштено је да је број заражених корона вирусом у Србији скочио на 457, а бележи се и четврта жртва
На данашњој конференцији за медије саопштено је да је број заражених корона вирусом у Србији скочио на 457, а бележи се и четврта жртва, односно 48-годишња жена која је преминула у КБЦ „Драгиша Мишовић“.

Једно од првих питања које су новинари поставили јесте и оно, које је мало коме јасно, шта да радимо и како да спречимо да корона вирус уше у нашу кућу?

- Вирус Ковид-19 је релативно слабо отпоран, али је могућа контаминација одевних предмета и косе. Иако се не може пренети директно, захтева допунску контаминацију на руке па на слузнице. То се најчешће дешава код здравствених радника када додирну свеже контаминирану одећу, па потом том руком почешу око или додирну нос – одговорио је др Горан Стевановић, директор инфективне клинике Клиничко-болничког центра Србија.

Др Стевановић каже да није потребан посебан третман одеће код особа које су већ инфициране.

- Сасвим уобичајено прање у веш машини завршава посао – закључио је.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Dsz

26.03.2020. 16:31

Nista bez prevencije, a ona svuda fali u kapitalizmu koji od profita zivi pa tako i od placanja usluga zdravstvene zastite. Kontao da se više isplati da leči a ne da spreči. Račun stigo na naplatu sa virusom. Sistemi zdravstvene zastite pali posto se u kapitalistickim državama stednja sprovodi na ljudstvu i opremi kako bi pacijenti išli privatno gde je skuplje zdravlje. Na kraju u ovoj krizi shvatili snagu drzave koja stoji iza svega pa i prevencije bez koje nema ni lecenja ako sistem pukne.

Rade Bg

26.03.2020. 17:23

Ja koliko sam video na TV-u. Nista vi tzv.strucnjaci neznate. Zali boze plata sto ih primate. I zali boze vere gradjana sto se oslanjaju na vas neznalice!!!