Министарство правде Србије упутило је допис судовима који ће водити поступке против лица која су прекршила мере самоизолације да та суђења организују путем видео линка, у циљу заштите како запослених, тако и лица против којих се води поступак.


То подразумева да судови имају инсталиране рачунаре са камером и микрофоном и на њима програм "скајп", речено је Танјугу у Министарству правде.


Судови данас треба да обавесте Министарство правде шта су од ових препорука успели да испуне односно коју су опрему обезбедили, а у појединим судовима се већ сутра очекују прва суђења због кршења мере самоизолације.


Овај вид саслушања и суђења путем скајпа односи се само на окривљене који су прекршили меру самоизолације односно извршили кривично дело непоступање по здравственим прописима у време епидемије, док ће сви други окрвиљени за друга кривична дела бити процесуирани редовним путем, истичу у Министарству.


Због кршења мера самоизолације у притвору се налази 108 особа.


Управа за извршење кривичних санкција Министарства правде обезбедила је три посебна објекта у оквиру Управе у којима су смештена лица која прекрше мере самоизолације и они се налазе у Вршцу, Пожаревцу и Пироту.


У Вршцу су тренутно 44 особе, у Пожаревцу 43, а у Пироту 21.


Иначе, у Београду је у Катанићевој улици поред зграде Првог основног суда у Београду , обезбеђен је и засебан објекат за довођење задржаних лица за која се сумња да су прекршили меру самоизолације.


Нови Сад је такође већ спреман за овај вид вођења поступка, речено је Тањугу у новосадском правосуђу.