У ОВОМ тренутку не постоји тест који би доказао да ли је неко преболео и био заражен вирусом корона, објаснио је амерички доктор Вилијам Хилмен у интервјуу за британски „Гардијан”.

- Развијамо тестове на антитела како бисмо проверили је ли неко био раније инфициран, али они нису још спремни за клиничку употребу. Једини сигуран начин да сазнате је да се тестирате док сте заражени – рекао је Хилмен.

Прочитајте још: Шест дана се борила, имала шећер 24,9 и из битке против вируса изашла као победница: Храбра Марта се ишчупала из канџи короне

Вирус корона има различити спектар симптома, објаснио је. Постоје људи који симптоме нису ни имали. Постоје и они који су имале врло благе симптоме сличне прехлади – цурење из носа, зачепљење синуса, бола у грлу. Има и оних код којих су симптоми били попут тежег грипа: висока температура, грозница, болови у мишићима, краткоћа даха и кашаљ. Али, неки болесници су имали тешких респираторних затајења и била им је потребна интензивна нега, набројао је Хилмен.

Недавна истраживања показују да су неки од симптома и губитак укуса и мириса што такође доказује знакове инфекције вирусом корона.

НЕ ЗНА СЕ ПОСТОТАК

На питање колики постотак људи тренутно није показало симптоме, медицински стручњак Дејвид Бухолц је за „Гардијан” рекао да тренутно нико нема одговор на то питање. - Тренутно у Њујорку тестирамо само оне људе с најтежим симптомима. Не знамо тај податак. Ипак, истраживање спроведено на Исланду, у држави која је тестирала велики део популације, показало је да 50 посто људи који су били тестирани позитивно на вирус корона нису имали симптоме – рекао је Бухолц.

- Значајан део људи који су потпуно асимптоматски заразан је неко време, само у овом тренутку не знамо колико дуго јер немамо на располагању тестове за асимптоматске инфекције – рекао је Хилмен.

Људи који имају симптоме заразни су дан или два пре него што њихови симптоми постану видљиви. А након што они прођу, људи још увек могу бити носиоци заразе неколико дана.

- Имамо доказе о присутности вируса у телу чак и неколико недеља након повлачења симптома. Тешко је знати је ли то стварни и живи вирус који још увек може некога да зарази или је то само мртви вирус којег тело избацује – објаснио је Хилмен.

СОЦИЈАЛНО ДИСТАНЦИРАЊЕ

Треба ли се онда неко понашати другачије ако мисли да је већ имао вирус корона, али није био тестиран?

- Сви би требали да поштују меру социјалног дистанцирања, ако се сви заједно боримо против заразе – рекао је Бухолц.

- Будући да у овом тренутку не постоји прави начин који би доказао је ли га неко имао или није, осим ако нисте имали симптоме и били тестирани, поступио бих као да га нисте имали. Наставите да радите све оне ствари које би сви у овом тренутку требали да радите: друштвено дистанцирање и хигијена руку – одговорио је Хилмен.

Обојица стручњака слажу се да људи који сматрају да су већ преболели вирус корона имају етичку обавезу да о томе информишу заједницу у којој живе и људе с којима су били у социјалном контакту како би их упозорили.

Међутим, тренутно не постоји довољно доказа да ће особа која је преболела вирус корона бити поновно заражена.

- Особа с нормалним имунолошким системом који се обранио од вируса и која је оздравила, требала би да има снажан имунитет бар неко време, најмање годину дана, ако не и доживотно - закључио је Бухолц.

(jutarnji.hr)