- Имам 65 година и дугогодишње искуство, свашта сам видео, али никада нисам доживео овакво ванредно стање - каже за Пинк др Бранимир Несторовић, пулмолог и алерголог Универзитетске дечје клинике Тиршова, говорећи о актуелној епидемиолошкој ситуацији у Србији.

Истиче да наша статистика, као и светске статистике, показује да је коронавирус фаталан за старије популације, као и оне са хроничним обољењима, и да је управо то разлог зашто се они највише штите.

Говрећи о критикама због бројних мера које је Влада Србије увела, доктор каже да се мора издржати.

- Ми смо сада у трећој, најкритичнијој и најопаснијој недељи! – истиче Несторовић, додајући да ће наредна недеља бити јако напорна, за здравствене раднике, посебно за оне који врше тестирање на ЦОВИД-19.

Почиње се, каже, са масовним тестирањем, које ће показати да је број оболелих заправо далеко већи од тренутно пријављеног.

Досад су, каже, тестирани болесни људи и њихови контакти, али има и оних, каже, који немају практично никакве симптоме, али преносе заразу.

- Када почне масовно тестирање, број ће расти врло брзо, што не значи да смо у опасној ситуацији. Напротив, ми смо на репу епидемије и међу последњим државама у којима се епидемија појавила. Стиже нам лепо време, имали смо довољно времена да се припремимо, имамо више респратора него Енглеска, Италија или Француска – каже Несторовић.

Тестирање ће, каже, оптеретити лабораторије, па је тако Торлак на врху својих дужности, а постоји опасност и да се лаборанти заразе.

- Завршавамо једну привремену лабораторију која ће мислим већ сутра или прекосутра почети да ради, а укључићемо и неколико центара. Једна лабораторија ће бити у БГ, једна у Новом Саду и једна у Нишу. Надам се да ћемо за пар дана доћи до цифре од две хиљада тестираних. То је врло амбициозно – каже доктор.

Када је реч о симптомима који се јављају после кашља и температуре, доктор каже да је епидемија чудна, али да су подаци показали да већина људи имају управо следеће симптоме: температура, кашаљ, бол у грлу, сузне очи.

- Температура је већ симптом због којег треба да се примирите и изолујете. Око 5. или 7. дана болести најчешће се јавља отежано дисање, бол у грудном кошу, и тада се обавезно морате јавити лекару и то је тренутак када може да се деси да се развило запаљење плућа. Следи лечење – каже др Несторовић.

Важно је, каже, издвојити оне са благим симптомима (кијање и кашаљ) од осталих.

- Земље које су пуно тестирале, Кореја, Кина и слично, завршиле су епидемију добро. Морамо да се боримо да не чекамо пацијенте да нам дођу у великом броју, већ да их откривамо сами у првим фазама болести. Сви који су тренутно у тешком стању, сви су чекали да се јаве лекару неколико дана и сви су углавном закаснили, вероватно у страху од болнице – каже др Несторовић, додајући да је тако изгубљено пуно времена.

Ризичне групе и обољевања код деце

Ризичне групе су, каже, реално, сви људи преко 50 година, али је и тада смртност релативно мала, док се смртност за оне преко 65 повећава.

- Сваки шести старији ризикује да умре – каже доктор.

Каже да се деца ретко разбољевају и да практично смртности међу њима нема, па је тако у Кини забележен само један смртни случај код деце, и то је вероватно реч о детету са хроничним обољењима.

- Ако немају смртност, не значи да се неће заразити коронавирусом и да неће морати да иде у болницу. Наравно, то значи и да може да пренесе вирус старијима – каже доктор.