Београд је највеће зариште вируса корона, а затим Ниш и Ваљево, изјавио је данас председник Александар Вучић и додао да ће држава гледати да ускоро изађе с новим мерама за та три града.

"Београд је убељиво највеће жариште, затим Ниш и Ваљево. Кикинда је била с почетка највеће жариште, и даље имамо троје или четворо лица из тог града у тешком стању”, рекао је Вучић новинарима у Штарк арени.

Поручио је да ће надлежни гледати ускоро да изађу са новим мерама за Београд, Ниш и Ваљево.

"Надам се, немамо поуздане податке, али надам се да смо успели да зауставимо убрзани продор у Кикинди. А, ова три града, а посебно Београд сада су убељиво највеће жариште", рекао је Вучић.

ДАНАС ПРВИ ПУТ ОЧЕКУЈЕМО ДРАМАТИЧАН СКОК ЗАРАЖЕНИХ

Председник Србије Александар изјавио је да ће данас први пут број заражених коронавирусом у Србији бити драматично већи због, како је рекао, већег броја тестираних грађана.

Вучић је казао да је од јуче тестирано више од 260 особа и да ће у току дана бити тестирано око 500 грађана.

Како је рекао, за дестак дана тестираће се око 3000 људи дневно због чега ће да расте број заражених.

''''Али са тим морамо да се суочимо и боље је да се пре суочимо него да чекамо да смрт дође по нас. Болнице се пуне сваки дан, биће још жртава јер је све већи број људи на респираторима'''', рекао је Вучић током обиласка волонтера у Арени где се пакују пакети помоћи за пензионере.

Како је рекао боље је да покушамо да откријемо заразу у раној фази и на тај начин спасимо део животе, али и онемогућимо ширење болести на друге.

''''Ако то успемо и жртвујемо цео други квартал верујем у снажан и брз опоравак у трећем и четвртом кварталу'''', рекао је Вучић.


Фото П. МитићНИСУ ПРОБЛЕМ ТЕСТОВИ, ВЕЋ ЛАБОРАТОРИЈЕ

Председник Александар Вучић истакао је данас да Србији нису проблем тестови за корона вирус, већ је питање колико тестова могу да изнесу лабораторије.

Вучић је, упитан да ли ће приватне болнице у питању бити укључене у борбу против корона вируса, рекао да је једна болница тренутно прихваћена да помогне здравственом систему Србије.

"Не могу они да раде лако тестирање. Лабораторија, зна се где постоји. Нама су уско грло лабораторије. Решавамо тај проблем у најкраћем могућем року. Немамо проблема са тестовима, већ лабораторије колико тестова могу да изнесу", нагласио је он.

Указао је да мање лабораторије могу да изнесу до 1.000 тестова, а велике 2.000 плус, па ће се сада радити на великим лабораторијама.


СА КИНЕЗИМА ДОГОВОРЕНА ЛАБОРАТОРИЈА ЗА ВЕЋИ БРОЈ ТЕСТОВА

Председник Александар Вучић је пренео данас да је са експертима из Кине договорено да се постави једна велика лабораторија, у којој ће моћи да се уради 2.000 тестова дневно.

Вучић је поновио да је данас убедљиво најтежи дан, са највише тестираних, а да ће сутра бити и још много гори.

"Имаћемо први пут прецизну слику о томе колико је заражених ушло из иностранства. Плашимо се да је ужасно велики број", рекао је Вучић новинарима у Штарк арена.

Како је рекао, надлежни се боре и настоје да раде брзо.

"Са Кинезима смо договорили једну велику лабораторију да се постави, која може, у краћем временском року, да обави 2.000 тестова у једном дану", рекао је Вучић.

Он је поновио да је почело да се ради много више тестова, те да су и резултати много тежи, али, истиче, то је можда и боље, јер што се пре вирус открије, пре ћемо пребродити ову ситуацију.

"Боље истини погледати у лице, него скривати под тепих док не дође катастрофа. Полако улазимо у систем убрзаног тестирања и борићемо се за животе људи", рекао је Вучић.


Фото П. Митић


ВУЧИЋ: ЈАВИО СЕ СТРАХ? БИЋЕ ЛЈУДИ ДИСЦИПЛИНОВАНИЈИ...

Председник Александар Вучић изјавио је данас да су на Сајму, који је предвиђен за смештај лакше оболелих од корона вируса, обезбеђени сви неопходни хигијенски услови, али и приметио да ће људи, ако је то код њих изазвало страх, можда бити дисциплинованији.

"Срећан сам што се појавио страх. Нисам ту да неком лечимо страх, већ да створим услове лекарима да сачувају живот. А, лекари кажу - што се више људи плаше, више ће да седе у кући. А, то је смисао свега", рекао је Вучић.

Он је рекао да, када је реч о хигијени, на Сајму постоје купатила, тоалети, свако има свој кревет.

"Лежите, примате неопходне лекове, хала се греје, као и сви станови. Као што нема проблема ни са струјом, ни са водом. Као што нам је земља снабдевенија, него неке земље најразвијенијег дела света", констатовао је Вучић.

Како је додао - може да слуша кукање због тога што нисмо довољно ригорозне мере спровели, али не и томе "да ли се некоме свиђа кревет или не".

"Кинези су рекли да је то најбоље место. Слушамо струку и тако ћемо да наставимо", додао је Вучић.