ДИРЉИВЕ поруке подршке. Позиви да донирају новчану помоћ. Подсећање на лепоте Србије, оних, коју су имали прилику да их упознају. Али и незаборав на пролеће 1999. године, када је у НАТО агресији бомбардована амбасада Кине, у Београду.
Прочитајте још: Живот поново на улицама: Укинута изолација у провинцији Хубеи, више од 50 милиона грађана може да путује (ВИДЕО)


Овако кинески народ, победник у борби против короне, храбри Србију да истраје у данима у којима предстоји одлучујућа битка са вирусом. Weibo адресу наше амбасаде, током неколико протеклих дана, посетило је више од 100 милиона. Забележено је пола милиона пратилаца и прекоп сто педесет хиљад коментара.
Салве порука уследиле су, најпре, после обраћања за помоћ председника Вучића Си ЂинПингу, који је пренела државна телевизија Кине, CCTV. А мрежа се готово усијала када су кинески лекари дочекани на београдском аеродрому, а председник Србије пољубио кинеску заставу. Десетине хиљада Кинеза упутили су речи захвалности за овај гест. Многи су уз то додали:
-Хвала Србијо, издржи Србијо. Ми нисмо и нећемо заборавити вашу подршку. Када је нама било најтеже у борби са короном, ваш министар је био с нама.

Поруке су препуне емоција. Највише је оних у којима се у две речи очитава велика љубав: Волимо Србију! Из бројних, доступних на кинеској друштвеној мрежи, издвајамо коментар подсећања на НАТО бомбардовање кинеске амбасаде.
- Србија је и почивалиште наших мученика. Наша држава никада није заборавила да су синови и кћери Кине у Србији пролили крв. Кина је тада имала ограничене могућности да спречи распад Југославије, али, сада може да помогне српском народу у борби против епидемије. И, ја се придружујем другим пратиоцима ове мреже (Weibo), да помогнемо изградњу на месту наше, бомбама погођене амбасаде.
Бројни кинески пријатељи јављају се да новчано помогну.
- Рођендан ми је данас, хоћу да донирам Србији. – Био сам у посети вашој дивној земљи, лепа је и лепша је због нашег пријатељства. Понео сам љубав и гостопримство и увек ћу вас подржавати у свему. Надам се да ћете брзо победити вирус. Србија и Кина браћа у добру и у злу. Воли вас челични брат и жели да што пре устанете.
Многи се, уз жеље да победимо вирус, распитују да ли су код нас процветале трешње.
- Волим трешње, ето мене кад буду зреле. Овог или неког другог јуна, долазим код вас. Морам да дођем, волим трешње. И, ако смем да кажем: ваш председник је баш леп. Имам велико поштовање.
А, једна порука је више од поруке: -Доста приче, дајте QR код да донирамо!

ПИШУ И НА СРПСКОМ


НАШОЈ амбасади од Кинеза стижу поруке, чак и на српском. Ћирилицом!


-Волим те! Напред Србија. Челични пријатељи, делимо и добро и зло! Заједно до победе.


ЗАХВАЛНОСТ АМБАСАДОРА БАЧЕВИЋА


СВИМ нашим кинеским пријатељима који су се ових дана јавили амбасади Србије у Пекингу, преко Weiboмреже, захвалио је на подршци амбасадор Милан Бачевић.

-Драги наши пријатељи, безгранично смо вам захвални на помоћи и подршци коју из дана у дан пружате српском руководству и сваком српском грађанину у овој борби против корона вируса, кроз коју сте ви тако успешно прошли – поручио је Бачевић. – Безгранично смо вам захвални на солидарности коју пружате другима у невољи.