Наши људи у свету са зебњом гледају у Србију: Највише се плашимо за наше ближње, Осећам се као да глумим у Салаш у малом риту, Били су неозбиљни

Novosti Online/М.Ву

26. 03. 2020. у 21:41

Наши људи у свету са зебњом гледају у Србију: Највише се плашимо за наше ближње, Осећам се као да глумим у Салаш у малом риту, Били су неозбиљни

Фото В.Н.

На хиљаде наших људи који живе у иностранством са зебњом гледају како се одвија ситуација са корона вирусом у Србији
Они су наши држављани који су изабрали да живе под неким другим небом. На хиљаде наших људи који живе у иностранству са зебњом гледају како се одвија ситуација са корона вирусом у Србији. Већина њих су заточени у својим домовима и страхују да ли ће корона почети да "бесни" и код њих, али и код нас.

Оливера Андрић годинама живи у Бечу, тамо се удала. Ради у једном старачком дому и дели са нама своје искуство из аустријске престонице.

- Богами није наивно, има доста оболелих и брзо се повећава број. Не ради ништа, прошле недеље су биле празне продавнице. Народ је уплашен, тако да су се и овде отимали о брашно и толет папир. Моја фирма ради, јер доста старих, немоћних и инвалида зависи од моје фирме. У Бечу раде прехрамбене продавнице, поште и апотеке и то је то. На улицама нема никог, полиција зауставља и легитимише, ако нема аусвајс, казна и карантин. Ја сам добила аусвајс и потврду да морам да идем на посао, тако да имам оправдање што сам напољу. Као да глумим у "Салаш у малом риту".Немачка се добро држи. Ту вест већ сви знају, али Срби у тој земљи се плаше. Није свеједно. Ипак, оно што је њихова предност је да је немачка нација врло дисцплинована. Оно што држава нареди, грађани без поговора извршавају. То је једна од њихових "тајни" у рату против вируса. Драгана Бошковић ради и живи у немачком граду Гисен већ 30 година.

- Плашимо се као и сви остали. Пусто је на улицама. Људи седе у својим домовима и слушају вести. Имам трудну комшиницу. Немица је. Она је у стогој изолацији. Никуда не иде. Седи код куће и нисмо је видели данима. Њена породица једва да излази напоље. Њој то не смета. Када год је позовем врло је расположена. Моја породица и ја радимо. Немци не могу без рада. Свакога дана чујемо да је неко умро и заиста се јежимо од таквих вести. Али верујемо да ће наша влада урадити све за наше добро - рекла нам је Драгана.

На другом крају света у Аустралији, слична ситуација. Иако су се до недавно борили против бесних пожара, сада страхују од короне. Гордана Јовановић је рођена у Сиднеју. Тамо живи са мужем и сином. Ћерка се удала и живи у Србији.


- Ситуација у Аустралији је драматична. Влада је добила овлашћења да затвори градове или регионе, наметне полицијски час и нареди карантин, ако то сматра за неопходно у циљу сузбијања ширења вируса...Први пут у историји проглашена је узбуна четвртог степена - забрана путовања, а Влада је увела и забрану окупљања више од 100 људи у затвореном простору. Живот у Аустралији се мења, као и у целом свету. Државне школе још раде.


Гордана нам је рекла да много људи, баш као и у Србији, није озбиљно схватило озбиљност коју са собом носи корона вирус.


- Неки људима не сватају ово озбиљно. Пре неки дан на чувеној плажи Бонди бич ...која била пуна! Аустралијска влада је одмах затворила плажу! Моментално има преко 1.000 оболелих.

Бонди бич пре короне

Бонди бич после короне

Тијана Ристановић живи на Скијатосу. Удата је за Грка и на овом грчком острву живи већ шест година. Становници Скијатоса не памте овакву ситуацију у земљи и свету.

- Искрено, највише се плашим за моје родитеље и сестру који живе у Србији - рекла нам је Тијана. - Ми смо у у још тежем карантину него ви. Ми немамо право никуда да изађемо  сем у продавницу или апотеку. Уколико има потребе да ванредно изађете из куће, морате да се најавите полицији и прате руту куда се крећете. Искрено, Грци су ме изненадили својом организованошћу што се тиче пандемије. Авио саобраћај је укинут, само трајекти саобраћају јер смо везани за копно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Nemanja

26.03.2020. 19:24

Zivim i radim u Becu.I mogu vam reci da su prodavnice pune.Policija vas zaustavlja ako ste u grupama od troje i vise ljudi.Nema nikakvih dozvola (Ausweiss).Nema panike.Ko dobije otkaz ide na biro,gde ne prima manje od 800 evra,ali mnoge firme su uvele takozvani Kurzarbeit,gde vas drzava placa 90 procenata zarade a poslodavac 10 procenata.Zivi mi bili i da nas ovo sve obidje i da sto pre prodje!Zivela Srbija!