Сећање на најмлађе жртве напада Западне алијансе

С. В.

уторак, 24. 03. 2020. у 18:59

Сећање на најмлађе жртве напада Западне алијансе
Заменик главног и одговорног уредника "Новости" Милан Бабовић положио венце на споменик чије је постављање иницирала наша кућа
ПОВОДОМ 21. годишњице од почетка НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије, заменик главног и одговорног уредника "Вечерњих новости" Милан Бабовић је у име Компаније "Новости" положио венац на споменик "Били смо само деца" у Ташмајданском парку.

Он је одао пошту свим малишанима, невиним жртвама које су страдале током НАТО агресије, чијих је 79 имена уклесано на споменику који је подигнут на иницијативу "Вечерњих новости". Акција подизања мраморног обележја убијеној деци покренута је у нашој редакцији, почетком фебруара 2000. године, пре прве годишњице бомбардовања.

Споменик је, по идеји вајара Остоје Балканског, урадио каменорезац Живомир Јездимировић, а обликовала су га браћа Радовић. Вајар је предложио да споменик сећања на децу буду стилизована крила лептира испод којих је скулптура девојчице, по лику малене Милице Ракић са лутком у руци. Откривању споменика, дан пре прве годишњице агресије, присуствовали су родитељи страдале деце, од којих су неки прешли стотине километара како би одали почаст најмлађим жртвама.


Коментари (2)

Valentina Zlatkovic

25.03.2020. 14:28

Nikada neću moći da zaboravim 1999.god.Sticajem okolnosti zbog toga je moj sin na doživotnom terapiji.Nagledala sam se bila i patnje majke koje su se borile za život svoje dece.Neke nisu uspele.I danas se sećam bolnih nauka majke koja je izgubila dete,jer je tim činom izgubila sve.Onda se nismo pitale koje smo bere i nacije.To nam je doneo milosrdni anđeo.A danas se borimo sa virusom.Zato svima želim mnogo sreće ,snage ,sloge,da nekako preživimo.