ГРАЂАНИ старији од 65 година који претходно нису овластили никога за подизање пензија од уторка то могу да ураде посебним овлашћењем за особу која ће у њихово име и за њихов рачун, уз поседовање своје и њихове личне карте, подићи унапред дефинисан износ пензије. Нови модел примењиваће се од исплате другог дела за фебруар и биће на снази док траје ванредно стање. Они који не желе да дају овлашћење моћи ће да се изјасне да им поштар, иако до сада није, убудуће доноси новац.


Пример овлашћења издала је Народна банка Србије, али се може саставити и у слободној форму уз обавезне потписе, навођење личних података пензионера и особе која се овлашћује, број текућег рачуна, назив банке и износ који се исплаћује.Сви пензионери који не овласте другу особу за подизање пензије, треба да позову контакт телефон банке у којој имају отворен текући рачун и да наведу адресу и износ који желе да им се достави, а Пошта Србије ће им по хитној процедури уручити пензије. Од уторкабанке су почеле и самостално да контактирају ове кориснике путем контакт центра или смс поруком како би пензионери што раније знали на који начин ће се исплата реализовати. Детаљну инструкцију за поступање банака приликом исплате пензија у тренутној ситуацији издала је Народна банка Србије. У инструкцији НБС стоји да корисник може да се изјасни за једно од два могућа решења.


Комплетне трошкове доставе ићи ће на терет државног буџета. Војска Србије и Министарство унутрашњих послова биће на располагању Пошти Србије током расподеле пензија. Такође, сви пензионери који поседују платне картице, могу је предати особи од поверења како би извршила куповину за њихове потребе.


Док су чекале детаљне инструкције Народне банке, банке су издале интерне инструкције.


- Наши клијенти ће моћи да добију своје пензије путем специјалног једнократног пуномоћја - кажу у Банци Интеза.


Идентичну процедуру и за домаће и девизне пензионере понудили су и у Еуробанци и АИК банци.


- Како би се спречиле злоупотребе, пре исплате поред сравњивања потписа са пуномоћја са потписом депонованим у систему, Еуробанка обавезно позива клијента на телефон, да би се потврдила намера клијента да подигне новац са рачуна - кажу у Еуробанци.


ЗА ИСПЛАТУ 40 МИЛИЈАРДИ


ЗА исплату целокупне мартовске пензије, која ће како је најављено лећи на рачуне најстаријих 10. априла потребно је обезбедити више од 40 милијарди динара. За помоћ од 4.000 динара пензионерима требало би издвојити још око 685 милиона.


Према сазнањима "Новости", Републички фонд за ПИО има пара за редовну исплату половине чека. Остатак новца ће највероватније бити обезбеђен из државне касе.