Беба стара свега 28 дана заражена је корона вирусом, рекао је на ТВ Пинк директор КБЦ "Драгиша Мишовић" др Владимир Ђукић.

Говорећи о пацијентима који се лече у "Мишовићу" истакао је да има и доста младих.

- Ми имамо бебу од 28 дана, родитеље, отац и син, син и мајка, породице целе, сви су угрожени, једина превентиве је потпуна изолација - казао је.

Код још једне бебе био је вирус потврђен, али она није имала симптоме, она је била код куће, под сталним надзором Института за мајку и дете, каже за РТС министар здравља Златибор Лончар.

Од 120 пацијената један је на респиратору, неколико на кисеонику

- Доста је младих. Нажалост, нису сви у идеалном стању, али постоје стварно сви предуслови да се више него квалитено збрину и надам се да ће бити у реду - казао је директор.

Додаје и да је данас одржано предавање кинеских колега.

- Кад гледате њихову статистику - јесте старија популација више угрожена, удружене болести доприносе морталитету, међутим, и њих је изненадио јако брз клинички ток, драстичне патофизиолешке промене на плућима које су и за њих биле енигматичне - каже др Ђукић.

Бебе ретко обољевају

Како је већ познато, од корона вируса обољевају и млади и старији, с тим што су шансе за опоравак код ових других теже... Међутим, код беба случаји оболевања ретки су и у свету.

Један од њих је и случај шестомесечног дечака из Велса, чија мајка је објаснила какви симптоми могу да укажу на обољевање корона вирусом код беба.
Мајка је казала и да је беба тада била на кућном лечењу и да је издравила, баш као и њен муж који је био инфициран.