У повратничком селу Новаке код Призрена обијено десет српских кућа: Ниједна крађа у последњих 8 година није расветљена (ФОТО)

Д.Зечевић/Novosti Online

24. 03. 2020. у 17:05

У повратничком селу Новаке код Призрена обијено десет српских кућа: Ниједна крађа у последњих 8 година није расветљена (ФОТО)
- Поред пандемије корона вируса, повратници се суочавају са вирусом званим криминал- истиче Далибор Јевтић, министар за повратак
У селу Новаке код Призрена у два последња дана (понедељак и уторак) обијено је 10 повратничких кућа од 67 колико их укупно има у овом селу.

Према речима Спасе Андрејевића, представника села, поред материјалне штете, мештани су додатно узнемирени јер се оваквим чином угрожава њихов даљи опстанак у селу а свима онима који намеравају да се врате својим кућама се шаље јасна порука да овде нису добродошли.

- Од 2012. године крађе су наша свакодневница, а надлежни органи до данас нису расветлили нити један једини случај. Министарство за заједнице и повратак нам је омогућило повратак на своја огњишта и какве такве услове за живот овде. Међутим, криминал којем смо константно изложени, нерасветљавање крађа и других кривичних дела просто убијају нашу вољу за даљим опстанком на овим просторима - истичу малобројни повратници у селу Новаке.

Они истичу да полицијске патроле нису редовне, а и када их има, оне се своде на чисто формалан обилазак села, а не на стварну намеру да се повратницима обезбеди сигурније окружење.

Напад на имовину повратника осудио је Далибор Јевтић, министар за повратак који наглашава да се у тешким временима кроз које пролазимо услед пандемије корона вируса, један други вирус звани криминал над повратницима и даље несметано егзистира и шири се Косовом.

-Крајње је време да га у потпуности искоренимо и тако јасно покажемо да сви имамо једнаке шансе и услове за живот и рад на Косову - истиче министар Јевтић.Иначе, у селу Новаке код Призрена тренутно живи 15 Срба и након пријаве полицији да је у понедељак 10 кућа у селу обијено полиција је извршила увиђај и појачала своје присуство у овом селу. Ипак, по речима малобројних и разочараних мештана овог села, обијање и пљачка кућа је поновљена и јуче ујутру (у уторак )јер надлежни органи нису пронашли и адекватно казнили починиоце ових али и свих претходних кривичних дела над повратницима и њиховом имовином.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације