У КЛИНИЦИ за инфективне болести Клиничког центра Војводине у Новом Саду тренутно је хоспитализовано 13 пацијената.Три су у тешком општем стању и прикључени су на респиратор.Реч је о два пацијента из Кикинде који су раније допремљени у клинику а трећи којем је место боравка Нови Сад, допремљен је у понедељак- рекао је покрајински секретар др Зоран Гојковић данас новинарима у Новом Саду.

Гојковић је упозорио да ће против два пацијента,примљена у понедељак , бити поднете кривичне пријаве јер су обављали приватни посао,а један од њих,стоматолог, радио је неко време у приватној оридинацији, по свему судећи и упркос знацима корона инфекције !

Прошле недеље свим здравственим установама у Војводини сугерисано је да лекари, запослени у државним установама у потпуности прекину своје ангажмане у приватним ординацијама како би се спречило да контактима доринесу ширењу заразуе

Постоји мањи број здравствених радника, рекао је секретар, који се оглушују о закон.Законом предвиђене казне затвора у случају несавесног понашања износе со до осам година затвора, а уколико то резултира смрћу,до 12 година.

Почевши од 6.марта када је регистрован први случај у Србији а реч је о пацијенту из Бачке Тополе, тестирано је 276 грађана Војводине на Институту за јавно здравље и у Торлаку. Др Гојковић је нагласио да епидемилошка служба,санитарна инспекција, МУП и кол-центри покривају укупно више од 5.500 људи који су били у контакту са ових 36 оболелих.Они се свакодневно контактирају и тестирају се у зависности од симптома. Највећи број контаката,иначе,забележен је у Сремској Митровици, Руми и Старој Пазови.

Од укупно 36 оболелих у Војводини, њих 14 су из Јужнобачког округа (центар Нови Сад).У Западнобачком округу (Сомбор) регистрован је један заражени, два у Севернобачком (Суботица),шест у Јужнобанатском (Вршац),три у Средњебанатском (Зрењанин)а седам у Севернобанатском округу (Кикинда)

Сремски округ (Сремска Митровица) тек прекјуче добио је прва три заражена.Они су у нашу земљу дошли из иностранства.Сви они с којима су контактирали, стваљени су у изолацију.

МАСКЕ У ПАЛАНЦИ ДУПЛО СКУПЉЕ?

РЕАГУЈУЋИ на информацију на друштвеним мерама да је државна апотека у Бачкој Паланци продавала маске по дупло вишој цени,председник Покрајинске владе Игор Мировић казао је да ће инспекција контролисати апотеке и упозорио све да поштују све донете мере јер само тако ћемо се са што мањим последицама извући из пандемије.

ПЕНЗИОНЕРИМА ПОМОЋ,ЗРЕЊАНИНУ ВОДА

ПОКРАЈИНСКА влада, како је казао Мировић,у последња два дана са укупно 111 милиона динара помогла је мање развијеним локалним самоуправама за прехрамбене пакете пензионерима чија су месечна примања са мање од 30.000 динара.Такође,у Зрењанин ће данас или сутра, најкасније до 15 сати, бити отпремљено око 30.000 литара намењених Зрењанинцима који немају могућност да излазе из својих кућа.


ФИНАНСИЈСКА ПОДРШКА ЗДРАВСТВЕНИМ РАДНИЦИМА

ПОКРАЈИНСКА влада отворила је два наменска рачуна за подршку здравственим радницима у АП Војводини, на која грађани и привредна друштва, уколико су у могућности и уколико то желе, могу донирати новчана средства уплатом на динарски и девизни подрачун:

Динарски подрачун број: 840-5048741-67

Девизни подрачун број: 840-324771-83

Инструкција за плаћање на девизни рачун је на следећем ЛИНКУ:

Новац ће, на основу критеријума, бити упућен најангажованијим и најугроженијим здравственим радницима који су на првој линије борбе против корона вируса. Покрајинска влада уплатила је првих десет милиона динара на наменски рачун.