Авион са заштитним маскама које је држава купила слетео је јутрос у четири сата у Београд, каже директорка РФЗО Сања Шкодрић и додаје да је роба тренутно у централизованом магацину у Старој Пазови и да ће одатле бити дистрибурана по свим апотекама у Србији.


"Те маске је држава платила и грађани ће моћи да их купе по цени од 120 динара", навела је Шкодрић за ТВ ПИнк.


Она је нагласила да за два дана стиже још један авион са маскама и да ће Србија у наредних неколико дана имати довољну количину маски.


Маске које су стигле из кинеске донације, појаснила је, већ су подељене здравству, остало је још за војску и полицију.


Држава је , како каже, одреаговала и решен је проблем са маскама, те моли грађане да не праве залихе.


"Ограничили смо и грађани ће моћи да купе само 10 маски. Имаћемо скривене купце, реаговаће тржишну инспекција", навела је Шкодрић.


Напомиње да је најважнија изолација и да је важно да грађани остану код куће и када није полицијски час.


Фото Влада Србије


Строгу изолацију и тријажу пацијената предложили су и стручњаци из Кине, да се и лакши случајеви, пацијенти код којих је потврђен вирус а имају лакшу клиничку слику, сместе у карантин.
"Обезбедићемо сајам за то, како је и планирано, где ће бити места за 3.000 људи. Војска ће то преуредити за 48 сати", нагласила је она.
Пацијенти са средње тешком и тешком клиничком сликом биће збринути у болницама. По савету кинеских стручњака у терапијске протоколе биће уведена и кинеска традиционална медицина.