Ових дана из целог света долазе слике медицинског особља које се надљудским напорима бори да обузда епидемију вируса корона, а међу њима су и српски лекари и медицинске сестре.


Посебно лоша ситуација је у Нишу где међу зараженима има лекара и медицинских сестара, од којих је једна хоспитализована. Због овога су, према речима епидемиолога Бранислава Тидоровића, две клинике биле практично затворене.


Прочитајте још: Погледајте испраћај кубанских хероја: Бригада лекара кренула у Италију, на прву линију фронта (ВИДЕО)


Подршку својим колегама и суграђанима у овим тешким тренуцима дају Др Милена Стојановић, виши медицински техничар Никола Трајковић, као и проф. др. Радмило Јанковић, директор Клинике за анестезиологију. Ово су медицинари који брину о најтежим пацијентима који су на респираторима, а имају и свој “хештег” #daljenećešmoći.


Проф. др. Радмило Јанковић


О њиховим напорима најбоље сведочи фотографија њихових лица када скину заштитну опрему, налик онима из Кине или Италије.


- Бодримо једни друге, али и наше Нишлије који треба да знају да су у сигурним рукама. Никоме није лако и само заједно можемо да се изборимо. Лекари тако што ће бринути о зараженима а сви остали тако што ће седети кући и поштовати правила. Тако ћемо на крају сви бити победници јер "даље нећеш моћи", поручује директор Јанковић.


Ниш се, иначе, спрема за већи прилив заражених у болнице, па је стога зграда старе Хирургије спремна да прими додатан број пацијената са тежом клиничком сликом.