Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изразио је вечерас задовољство што су грађани добро разумели поруку државе да је ово озбиљна ситуација и да мере нису уведене да се неком ограничи нешто, већ да спасавамо здравље људи.


Стефановић је, у дневнику ТВ Пинк, казао да је захвалан што велики број људи озбиљно поштује мере. Указао је да је прве ноћи било бројних позива због кршења мера, а током друге мање.


"Током друге ноћи имали смо 1.151 упозорење, 187 прекршајних пријава, и 174 ухапшене особе", казао је Стефановић.


Истакао је да полицајци широм света имају више задатака и дужности тренутно које морају да обављају 24 сата.


Већи притисак и више посла значи, како додаје, више ангажмана, дужи рад, али и да морају да се предузму мере да ти људи остану здрави, јер не постоји могућност брзе замене полицајца, пошто мора да се прође тренинг и школа.


Подсетио је да је новим мерама продужен полицијски час који сада траје од 17 до 05 сати, да нема окупљања на јавим површинама, са циљем да људи не излазе, да не излазе у групама, како би имали што мање контаката, како би спречили да се зараза шири. Казе да полиција читавог дана упозорава грађане на полицијски час И да се не окупљају.


"Циљ мера је да заштитимо животе. Молимо да поштују полицијски час. Знам да свако жели да пронађе начин да продужи време, али тиме повећавају ризик да се заразе. Апелујем да иу периоду дана од 5 до 17 када имају могућност да се крећу пробају да чине што ређе. Само ако је неопходно, а остатак времена проводите у домовима, да будете безбедно", нагласио је он.


Стефановић је истакао да је "у старту" било проблема са људима који крше меру самоизолације, те да се врши врло ригорозна контрола свих којима је та мера изречена.


Подсетио је да је онима, који су у Србију дошли из земаља жаришта, одређена мера самоизолације од 28 дана.


Полиција, појашњава, проверава сваког коме је та мера изречена, више пута, телефоном, пешачким патролама, обиласцима, како би се утврдило да ли они проводе време на адреси коју су пријавили.


Како је рекао, било је привођења, а првих дана појавио и проблем са одређивањем затворских јединица, у коју би ти људи били смештени, када им буде изречена одређена мера, а да се не угрозе људи су здрави имали, те навео да су се такви, технички, проблеми, решавали у ходу.


"Готово 320.000 људи је ушло у земљу. Апел свима је био да не путују, да пробају да се снађу тамо где су се затекли, а многи су, после апела, па макар и на силу хтели да се дочепају Србије и тако угрозе, можда здравље људи. Наравно, водимо рачуна о сим нашим грађанима, али морају да разумеју да не смеју да крше самоизолацију,", рекао је Стефановић.


Пренео је да је претходне ноћи забележен случај - туча двоје или троје малолетника, од којих је једно лице из Швајцарске и одређена му је мера самоизолације. "Како да им објасните колику штету чине?", рекао је Стефановић.


Министар је истакао да морамо да штитимо здравствене раднике, који су "прва линија одбране", да заштитимо њихове животе, као и припадници војске и полиције, али и свих који су "на задатку" - људе који спремају храну, или раде на томе да имамо снадбевеност средствима.


Стефановић је додао да се добро показало што су старији замољени да не излазе из својих кућа, али и да су сви они који су јутрос изашли да купе потрепштине, између четири и седам јутрос , били дисциплиновани, држали растојање, понашали се одговорно, иако је, каже, и то био ризик.


На констатацију да се полиција истовремено бори и другим врстама криминала, али и са лажним вестима, попут оних о наводном нестанку горива, Стефановић је рекао да је до сада било шест "видљивијих" случајева, да су људи непровереним информацијама уносили панику.


Како је рекао, тужилаштво ће одлучити о квалификацији дела и кога ће полиција гонити, али се полиција трудила да пронађе извор информација.


"Имали смо шест случајева где су уносили панику, попут те да нема горива на пумпама. И онда сте имали за 15 минута огромне гужве. А, ризик преношења болести је огроман, а друго, узнемиравате људе. И све се испоставило као лаж", рекао је Стефановић.


Додао је да код тих људи нема ни довољно одговорности, да се извину, или кажу да су погрешили, нешто измислили, или да нису добро проверили.


Стефановић је, упитан за изузетак везан за шетњу кућних љубимаца, замолио грађане да не претпоставе живот кућног љубимца животу људи.


"Молим их да то не користе за окупљања и да заврше све што могу до 17 сати. Имају могућност да шетају кућног љубимца од 20 до 21 сат, на 20 минута. Хоћемо да то ураде одговорно и озбиљно, да бораве што краће изван куће. Ако водим да се тај изузетак злоупотребљава тражићу да се та могућност укине", најавио је он.


Казао је да влада није увела рестриктивне мере да се иживљава, већ је светско искуство показало да свако окупљање и излазак представља ризик да у контакту лице буде инфицирано.


Србија, према његовим речима, води рачуна о свим аспектима и покушава да нађе моделе у којима су животи најмање угрожени.


Каже да су власници кућних љубимаца, како је читао у полицијским извештајима, покушавали за време полицијског часа да изађу.


Навео је да већи број људи поштује мере.


„Људи треба да буду свесни и одговорни, видели су шта су последице у земљама где је било мање дисциплине. Морамо да покажемо дисциплину као народ", нагласио је Стефановић.


Захвалио се свима који су ово схватили врло озбиљно, рекавши да нико не треба да размишља како би изиграо полицију, јер полиција не контролише ради себе, исто као и појас који се не ставља због полиције.


Поновио је апел грађанима да остану код куће када год могу.


Што се затварања граница тиче каже да је то растеретило МУП, зато што нема путничког саобраћаја, и што је војска ускочила да помогне где треба, чувајући мигрантске кампове и болнице.


„Ми не бисмо имали довољно људи да обавимо посао који имамо око грађана. Поносан сам колико све функционише као систем и што на терену влада јединство", подвукао је он.


Захвалио се и волонтерима и апеловао да се и даље јављају, додајући да је то доказ друштвене одговорности и солидарности.