Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је данас свим српским држављанима у иностранству који желе да се врате у земљу да ако не морају, не крећу ка Србији, истичући да ће сви који дођу, бити у карантину у Моровичу и да неће бити изузетака.

Дачић је за ТВ Прва казао да је сада већ свима јасно да ће одлука о карантину бити стриктно спровођена.

"Свако ко дође, иде у карантин у Морович, тако да наши људи који живе или раде у иностранству немају могућност да се та мера прекрши“, казао је Дачић и додао да то није у ингеренцији Министарства спољних послова, већ да то спроводи Министарство унутрашњих послова.

Он је оценио да ће та мера вероватно довести до тога да се прекине велики број долазака у земљу.

Дачић каже и да има случајева где се Влада Србије труди да помогне српским грађанима и то сходно приоритетима.

Kако наводи, Влада и Министарство у договору са председником евидентира људе који су негде заробљени, а приоритети су деца, ученици, студенти, болесни који су се лечили у иностранству, људи који су на службеним путовањима, а на крају туристи.

"Размишља се како организовати авионе да их превезу до Београда, али у случају хаоса, то је некада немогуће, а Срба има у свим деловима света“, казао је Дачић.

Говорећи о посебно осетљивој категорији српских држављана који су у иностранству на лечењу, он је рекао да је већ спроведен хуманитарни лет из Москве, којим је десетак пацијената са тешким обољењем пребацено у Србију.

Подсећа и да су организовани летови и из Амстердама и Париза и напомиње да је све то велика компликација.

Истиче и да сви морају да схвате да су мере које су предузете у Србији предузете како би се заштито народ.

Дачић је рекао да има и оних који су прошле недеље отишли на туристички пут, а сада би да се врате, а има и оних који би да се врате из Италије, који су изгубили посао.

Говорећи о дипломатском представнику Србије у Женеви који је заразен вирусом корона, Дачић је казао да је јуче требало да му се ради тест након што је десетак дана примао терапију и утврди да ли и даље има вирус или не, али да су му казали да се тренутно раде тестови само најугроженијима и препоручили му да буде још седам дана у полуизолацији.

"То значи да Швајцарска има проблем са тестовима. Он је добро, а превентивно ће у полуизолацији бити још седам дана. Ми се надамо да је излечен“, казао је Дачић.