Епидемија не смањује борбену моћ наше војске: Министар Вулин о изазовима

Вук Мијатовић

22. 03. 2020. у 09:00

Епидемија не смањује борбену моћ наше војске: Министар Вулин о изазовима

Александар Вулин

Министар одбране Александар Вулин: Спремни смо да заштитимо Србе без обзира на то где они живели. "Војска Косова" не може на север КиМ, неће се поновити погром. Било би лакше да нисмо укинули предвојничку наставу

СВЕ безбедносне структуре у Србији су спремне и делују. Наша војска није умањила своју борбену готовост и спремна је да делује на било којој тачки наше територије, као што је спремна да заштити Србе без обзира на то где живе. Сами чувамо своје небо и сваки део наше територије. Покушај илегалног грађења моста у северној Косовској Митровици узнемирио је Србе, а ми будно пратимо.


Овако, у интервјуу за "Новости", безбедносне изазове скенира министар одбране Александар Вулин, чији је ресор такође ангажован у сузбијању опасног вируса који је почео да односи животе и у нашој земљи.


* Има ли претње из другог плана док је фокус на борби против вируса? Ево, сами сте споменули Косово, а појавила се информација да се Приштина спрема да пошаље оружане снаге на север, под изговором спречавања епидемије. Какав ће бити наш одговор уколико уђу у четири српске општине?


- Кфор има дужност да чува мир на КиМ. Не може бити распоређивања било кога на северу Ким без дозволе Кфор. Ми смо у комуникацији и имамо уверавања да ће Кфор учинити све да сачува мир и безбедност. Војска Србије слуша свог врховног команданта, а он је јасно рекао - никада више се неће поновити мартовски погром, Јасеновац и "Олуја".


* Поштује ли се одлука о затварању граница и да ли је било покушаја илегалног преласка? Имамо ли довољно људства да спречимо то?


- Све одлуке врховног команданта Војске Србије се поштују и доследно спроводе. Било је покушаја неколико група миграната да илегално уђу у нашу земљу, али су у томе спречени.


* Шта су конкретна задужења оружаних снага током пандемије, осим чувања болница и граница? Где су још ангажовани?


- Војска чува јавне објекте, распоређена је на свим граничним прелазима са полицијом, помаже у одржавању реда, обезбеђује мигрантске кампове и привремене карантине. И ниједног часа не престаје да брине о заштити наше земље од свих војних и невојних претњи. Ако држави затреба на било ком другом задатку, војска је ту. У овим тешким временима се најбоље види колико је важно имати многобројну, добро обучену, опремљену и организовану војску. Свако улагање у војску се исплати, а када прође криза треба појачати напоре на обучавању што већег броја грађана за поступање у кризним ситуацијама. Много лакше би нам свима било да нисмо слушајући странце, толико умањили резерву и обуку, укинули предвојничку наставу у школама.


* Било је критика и примедаба на рачун тога што војници на улицама држе прст на обарачу, али и на то што носе маске, које су дефицитарне, на отвореном. Како одговарате на то?


- Војска се никада не ангажује без ношења наоружања и припадајуће опреме. Војска има правила свог ангажовања и она се доследно спроводе. У ванредном стању војска носи оружје и тако је свуда у свету. Немамо разлог да се никоме правдамо што чувамо своју земљу и људе. Војници носе заштитну опрему, док патролирају улазе и излазе у затворене просторе, зашто би стално стављали или скидали маске? Само Ђилас може да буде толико пакостан и злобан да напада своју војску док чува Србију. Никада не бих пустио војнике да иду на задатак, а да их максимално не заштитим.


* Какви су извештаји из Рашке области? Могу ли се очекивати провокације, јер су се челници Угљанинове странке отворено супротстављали идеји да војска буде на улицама Новог Пазара?


- Не постоји ниједан Бошњак који би за снове Угљанина о рату и сукобу у Рашкој области дао живот свог детета. Нико не живи и не умире да би слушао такве будале. У суботу сам био у Сјеници да видим како војска спроводи наређење о чувању тамошњег мигрантског центра. Војска Србије је војска свих њених грађана, чува мир и безбедност за сваког у Србији и то народ зна. Не верујем да постоји Бошњак који Војску Србије доживљава као страну. Када падне снег у Сјеници, нико војне инжењерце који пробијају путеве до завејаних људи и села не куне и не протерује.


Министар Вулин са припадницима ВС у Сјеници / Фото Танјуг


* Кина нам је изашла у сусрет и послала велику помоћ. Како ће се то пресликати на будуће односе две државе, који су све ближи?


- Председник Вучић је склопио лично пријатељство са председником Си Ђинпингом, а односи двеју државе никада нису били на вишем нивоу. И током кризе у Вухану, министарства одбране Кине и Србије су била у комуникацији. Помоћ од Кине тражи цео свет, Кина је изабрала да Србији помогне више и брже него и много значајнијим партнерима, на томе смо захвални и то никада нећемо заборавити. Србија такво добро никада не заборавља. Када будемо доносили политичке одлуке о путу и оријентацији наше земље, доносићемо их сећајући се како се ко односио према Србији у најтежим тренуцима.


СУПРУГА НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАВИКНЕ


* КАКО се ви лично и ваша породица борите против вируса?

- Слушамо шта нам кажу лекари, деца и супруга не иду на јавна места. Храна је појачана, проветравају се собе, још чешће се перу руке. Моја супруга не може да се навикне да ме не види сваког дана пре 20 часова и мисли да је у питању нека посебна казна. Бакама и декама много недостају унуци, али су и они дисциплиновани и спремни да се боре. Предаја није опција.ВУЧИЋ НАС ОКУПЉА


* БИЛО је полемике и око тога да ли смо на време почели да спроводимо мере против вируса...


- У кризним временима види се колико је важно имати снажно вођство. Вучић је показао шта може да уради човек коме Србија верује и кога државни органи поштују и слушају. Од набавке лекова и респиратора, па до организације система и функционисања државе, све се ради јединствено и кординирано јер имамо човека који може да нас окупи и усмери. Србија има чврстог и упорног вођу и то много значи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Mija Pećanac

22.03.2020. 09:38

Srbija u odnosu na zapadnu Evropu se brzo i dobro organizovala ,još da nije neodgovornih "gastarbeitera" broj zaraženih bi bio daleko manji.

bg

22.03.2020. 11:22

@Mija Pećanac - dzabe sve mere kad vojnoj hitnoj pomoci das jednu ili ni jednu masku na 12h...ko tu koga laze voleo bih da znam...igrate se ljudi sa svima nama

Nikola Kostić

22.03.2020. 10:27

Vojsku pošalješ na vreme, da teroristi odustanu od pomisli za napad!

Јабре

22.03.2020. 11:07

Има и нас што смо одслужили и чекамо позив :)

maniks

22.03.2020. 11:30

Ministre velika greska je bila sto niste zabranili gastarbajterima povratak u Srbiju. Gde su bili 1999 god..Nikom nije palo na pamet da dodju u Srbiju nego su i svoje vukli odavde. Vojnik mora da ima pusku , vojnik bez puske nije vojnik. Mere moraju da se postuju i nesme biti izuzetaka zato sto je neko poznata licnost.