Председник Србије Александар Вучић се ипак се обраћа нацији поводом нових информација о корона вирусу у Србији. Иако су новинари обавештени да конференција отказана, Вучић је изнео нове детаље и мере.

- Данас је најтежи дан за Србију. 36 је званично заражених. Тај број ће бити све већи из дана у дан. Имамо 12 људи на респираторима. То су људи у тешком стању. Предложићу нове мере Влади Србије. Тражићу да полицијски час од сутра да буде од 17 часова до 5 ујутру. Ако ова мера не буде довољна од понедељка ће полицијски час почети од 13 часова, а у уторак ћемо забранити кретање.

- У току је борба за животе наших родитеља. И за ово имам сагласност свих лекара. Они се боре да и ноћ. Доктору Стевановићу у је сестра заражена у Новом Саду. Радили смо у последњих 24 сата све време. Успели смо да обезбедимо много респиратора. Имаћемо више слободних респиратора него пре 15 дана и на то сам поносан - рекао је Вучић и додао да респиратор за нас значи живот.

Председник Србије је током обраћања добио нове информације о броју преминулих у свету.

- Ау, 793 Италија данас мртви. Људи хоћете ли то? Дакле, Шпанија на готов 300 мртвих. Слушајте нас. Нема више паркови и јавне површине. Од сутра Влада ће да усвоји нове мере. Од 4 до 7 сутра чекамо пензионере, 2 метара размака. Од понедељка креће производња квасца у Сенти, алкохол од 70 % производимо. Од среде, четвртка ћете имати 1.300 хируршких маски . Велики је дан за данас када стиже кинеска помоћ.- После Земунске идемо на ВМА, па ВМЦ а затим ако буде требало и на сајам. Да нам не би дошао италијански сценарио. Молим људе да се понашају одговорно - рекао је Вучић.

Како каже, држава је добро организована, и додаје да нико није ни сањао да ћемо успети да набавимо оволико респиратора.

- У овом тренутку радимо на производњи маски у Србији. Ангажујемо фабрике које већ то раде. Купујемо машине и све што је нопходно. Развили смо и средства за дезинфекцију болница - рекао је Вучић.

Како каже, све што можемо да произведемо у Србији то ћемо и да урадимо.


- У уторак стиже још 200 транспортних респиратора, како нам људи не би умирали у путу. Имаћемо више респиратореа него други пропорцијално броју становника - рекао је Вучић.

Како каже, то није довољно али додаје да ће и даље да се боре и да раде.

- Помирио сам се са одређеним стварима али ћу да се борим за животе наших људи, родитеља и пензионера - рекао је Вучић.

Према његовим речима, наша прва жртва из Кикинде имао је доста примарних болести.3.000 КРЕВЕТА НА БЕОГРАДСКОМ САЈМУ

- На Београдском сајму ћемо имати 3.000 кревета ако нам дође италијански сценарио. Широм Србије ћемо имати још 5.000 кревета - рекао је Вучић.

- Молимо људе, имамо човека са ампутираном ногом и једну баку. Сви се на дневном нивоу боре за њих. Молим вас да разумете. Од сутра нема паркова, нема ничега - рекао је Вучић.ЖЕЛИМО ДА ЗАШТИТИМО ЉУДЕ, ПОСЛЕ ОВОГА МЕ СТРЕЉАЈТЕ

Председник је поновио да уколико то не буде довољно, и даље ће се смањивати број часова за слободно кретање.

- Када се све ово заврши, а ми успемо да сачувамо животе људи, тада ме стрељајте, а до тада ћу да штитим животе људи - рекао је Вучић.

Вучић је замолим грађане да разумеју тежиму и озбиљност ситуације.

- Нико ово не ради зато што то воли. Многи ће рећи да их баш брига и да су сити свега, али људи дуг је живот да би се тиме играли. Имате право да се играте својим животом али немате право да се играте туђим - рекао је Вучић и још једном замолио да се остане код куће како се не би уводио полицијски час 24 сата дневно.

Како каже, жели да заштити животе људи.


318.000 ЉУДИ ЈЕ УШЛО У СРБИЈУ ОД 5.МАРТА

- 318.000 нам је ушло у земљу од 5.марта. Дошли да се лече код Стевановића јер је ту џабе. Добродошли у вашу Србију. Молим вас само да останете у својим кућама -рекао је Вучић

Како каже, вирус се шири додиром, капљично, и ако се не видите ни са ким нико не може да вас зарази нити ви некога можете да зразите.

- Седите кући и будите дисципчиновани. Потомци јунака са Сутјеске, Цера и Кошара, будите довољно храбри да седите код куће. Србији нема ништа важније од живота људи. Само то од вас тражимо, а ми ћемо све друго да урадимо - рекао је Вучић.

- Знам шта нас чека сутра. Желим све најбоље нашим комшијама, а ви људи како хоћете. Ми ћемо свој посао да урадимо, а ви како хоћете. Моја је молба да покушате да разумете да ово радимо због вас, наших родитеља и земље - рекао је Вучић.

Према његовим речима, држава је нашла начин како да снађе и произведе све неопходне намирнице и хемију.

- Све смо успели да организујемо боље него најразвијеније земље. Ако смо ми тако тупи и глупчи успели то, ајде ви будите само дисциплиновани и останите код куће - рекао је Вучић и подсетио још једном да вечерас стиже огромна помоћ из Кине.

Председник Кине, додаје Вучић, спасава стотине живота људи у Србији.

- Хоћу да вам кажем да су респиратори за то да пруже наду човеку да уколико је довољно јак, да може да се извуче. Ми не желимо да бирамо кога жемо да ставимо на респиратор - рекао је Вучић.

Како каже, неки су ми данас тражили да својим ауторитетом и за њих тражим респираторе из Кине.

- Међутим, Србија је на првом месту, али помоћићемо и другима колико будемо могли - рекао је Вучић.

Додао је да се на овоме не стаје и да ће да се бори и даље за респираторе.


ДР СТЕВАНОВИЋ: НАЈЗАРАЗНИЈИ ЉУДИ У ПОЧЕТКУ СИМПТОМА И ПРЕ ЊИХОВЕ ПОЈАВЕ

Горан Стевановић, директор Инфективне клинике, рекао је да се овај пораст обољевања очекивао,као и да је последица тога што све мере да се смањи близак комнтак нису дале резултате.

Како каже, сазнало се да су најзаразнији људи у почетку симптома и пре њихове појаве.

- У тој варијанти дружење на мање од метар чини велики ризик - рекао је доктор.

Према његовим речима, морамо да држимо дистанцу и да се уклонимо и повучемо колико год је више могуће.

- Знам да је тешко, али морате да се снађете. Деца нису угрожена али немојте да их водите на игралиште. Они су ефикасан расадник инфекције и морамо сви да поштујемо мере - рекао је др Стевановић.

Како каже, морамо сви заједно да водимо рачуна о нашем комплетном здрављу.


ДР ВЕРИЦА ЈОВАНОВИЋ: ИЗОЛАЦИЈА УЗ МАКСИМАЛНУ ПРОМЕНУ ХИГИЈЕНСКИХ МЕРА

Верица Јовановић, директор Института Батут, рекла је да су најновији подаци да имамо 272.000 оболелих људи. Јовановић је навела да је од тога 11.252 смртна исхода. У нашем окружењу Шпанија је на другом месту, док Немачка има дупло мање инфицираних са само 45 смртних исхода.

- То показује одређене разлике у мерама које су примењене. У 172 земље регистрација ове инфекције значи да је глобална и да је присутна широм света. У нашој земљи борили смо се дд не дође до тога - рекла је др Јовановић. Како каже са 171 регистрованим случајем, морамо да наставимо са изолацијом уз максималну примену хигијенских мера.