У Србији су због епидемије вируса корона на снази строге мере ограничења кретања, посебно за старије грађане којима је забрањено да излазе из домова, како не би ризиковали заразу, која њих посебно може да кошта живота.

У овако тешким условима полиција улаже велики напор да би одржала ред на улцама, посебно за време потпуне забране кретања, од 20 до 5 часова.

Прочитајте још:
Волонтери у Београду НЕ СТАЈУ: Све више пензионера зове за помоћ, брину се за њихове љубимце, али и за ПИЛИЋЕ

Међутим, и нашим најстаријим грађанима потребна је помоћ, посебно ако немају породицу у близини да им доноси лекове и намирнице. Полиција зато, поред својих основних дужности, иде од адресе до адресе и снабдева старе и немоћне потрепштинама.

Један од примера видимо на снимку МУП-а из београдске општине Раковица на ком се види како двоје полицајаца са маскама и рукавицама једној баки испоручују пуне цегере из радње.

Испод видеа Министарства стоји и апел: “Ми смо увек ту, због вас!
Ви због себе и других останите код куће”.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас да ће у наредним данима у свакој општини бити формирани кол центри намењени старијима од 65 година којима је потребна помоћ, а до њиховог успостављања могу позвати број 192, преко кога ће бити упућени ка кол центрима или волонтерским службама у својој општини.


- По налогу председника Републике Србије Александра Вучића и Владе Србије, Министарство унутрашњих послова ће у наредним данима бити контакт тачка за све људе старије од 65 година који се налазе у изолацији у својим домаћинствима - рекао је Стефановић.


Министар је објаснио да ће преко кол центара, који ће бити формирани, најстарији суграђани једним позивом моћи да добију волонтере који ће им отићи у куповину, а услуга доставе намирница биће бесплатна.


-Ми ћемо, у сарадњи са другим државним институцијама, врло брзо имати бројеве телефона кол центара у свим општинама у Србији, на које ће старији суграђани моћи да се јаве казао је Стефановић. - До тренутка док то не успоставимо, молим вас да зовете систем 192 преко кога ће вас професионалци из редова полиције упутити или на телефоне кол центара који већ постоје у вашој општини или ће вас упућивати ка волонтерским центрима који ће функционисати у полицијским станицама или зградама општине.

Министар је старије суграђане замолио за стрпљење, јер се очекује велики број позива, и истакао да ће сви имати апсолутну пажњу и да ће се изаћи у сусрет свима који буду звали.


Стефановић је позвао грађане да буду опрезни и да не наседају на различите понуде превараната који желе да им узму новац.


- Нисте у обавези, нити било коме треба да дајете новац зато што је отишао да вам купи намирнице и остале потрепштине. Држава Србија ово ради за своје најстарије суграђане и немојте, осим новца који ћете дати за оно што вам је купљено, плаћати за услуге доношења хране, лекова или било чега другог. Волонтери, припадници полиције, ватрогасаци, људи из Црвеног крста и цивилне заштите и свих других који се у ово буду укључили биће вам потпуно бесплатно на услузи - поручио је Стефановић.


Министар се захвалио свим људима који су понудили помоћ да, у овим тешким временима, буду на услузи најстаријим суграђанима.