Старији суграђани имају великих проблема: Тешко до девизних пензија

Б. Ца - Ј. Ж. С.

субота, 21. 03. 2020. у 12:10

Старији суграђани имају великих проблема: Тешко до девизних пензија

Фото П. Милошевић

Суграђани који су радни век провели у иностранству имају проблем да дођу до новца. Број банкомата са којих се могу подићи девизне пензије је недовољан
У МОРУ проблема са којима се последњих дана суочавају због строге забране изласка из својих домова, најстарији суграђани који пензије примају у девизама имају још један - тешко долазе до готовине. Такозвани девизни пензионери којих је у Србији око 200.000, засад немају начин како да дођу до својих следовања. У експозитуре не смеју, а са већине банкомата не могу да се подигну иностране валуте!

И запослени у финансијским институцијама нашли су се у небраном грожђу, јер не знају како да се понашају кад им у експозитуру наиђе пензионер - да ли да га пријаве, замоле да изађе, или да га услуже. Како су "Новости" незванично сазнале, све банке које послују на нашем тржишту чекају јединствену одлуку Народне банке Србије како да реше овај проблем.

У појединим пословницама рекли су нам да постоји могућност отварања шалтера искључиво за старије суграђане и то у врло раним јутарњим терминима. На сајтовима банака постоје спискови банкомата на којима се може подићи новац са девизних рачуна.
Пензионери које погађа овај проблем, радни век су провели у некој од 30 земаља са којима имамо склопљене међународне уговоре о социјалном осигурању.

- Преко банке примам пензију из Босне и Херцеговине. Она леже на девизни рачун, па за тај рачун немам везану платну картицу, већ новац могу да подижем само у експозитури - каже пензионерка Мирјана М. из Београда. - Да имам картицу, могла би да дам деци да новац подигну уместо мене. Надам се да ће се пронаћи начин како да подигнем пензију која ми је једини приход.

Исплата за кориснике који су део стажа остварили у иностранству иде преко њихових девизних рачуна и нема никакве везе са нашим Фондом ПИО, већ са пословним банкама и фондовима земаља које им исплаћују новац.


НАЈВИШЕ ИСПЛАТА ИЗ НЕМАЧКЕ

НАЈВЕЋИ број пензија сваког месеца стиже на адресе наших људи из Немачке, око 35.500, затим Хрватске (готово 33.000), као и Аустрије одакле долази око 23.500 девизних дознака. На овом списку држава су и Босна и Херцеговина, Швајцарска, Француска, Шведска, Америка, као и Панама, Квебек и Аустралија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Bari

23.03.2020. 00:00

Nemojte da brinete desice se isti scenario kao i nama moji smo stedeli po bankama jugoslavije i sve nam pokrali lopovi koji su nas ucenili da otkupe nase stedje za bud zasto i pole pokupe oni sam sav taj novac jer tobeze drzava bila garant kao i sada sto vam garantuje jer sve banke su u mafijaskim rukama zato uzi.ajte svoj novac i krijte ga sami jer vi ste ih zaradili ne ove lopurde da sad svoj novac ne mozete da koristite vec oni odlucuju koliko ce vam davati

Ss

26.03.2020. 17:51

@Bari - A ja mislim da su i oni nepozeljni kao i dijaspora . Jedino im je njihov nobac vazan . Moju ce majku ovo vise da uplasi od virusa .