У МОРУ проблема са којима се последњих дана суочавају због строге забране изласка из својих домова, најстарији суграђани који пензије примају у девизама имају још један - тешко долазе до готовине. Такозвани девизни пензионери којих је у Србији око 200.000, засад немају начин како да дођу до својих следовања. У експозитуре не смеју, а са већине банкомата не могу да се подигну иностране валуте!

И запослени у финансијским институцијама нашли су се у небраном грожђу, јер не знају како да се понашају кад им у експозитуру наиђе пензионер - да ли да га пријаве, замоле да изађе, или да га услуже. Како су "Новости" незванично сазнале, све банке које послују на нашем тржишту чекају јединствену одлуку Народне банке Србије како да реше овај проблем.

У појединим пословницама рекли су нам да постоји могућност отварања шалтера искључиво за старије суграђане и то у врло раним јутарњим терминима. На сајтовима банака постоје спискови банкомата на којима се може подићи новац са девизних рачуна.
Пензионери које погађа овај проблем, радни век су провели у некој од 30 земаља са којима имамо склопљене међународне уговоре о социјалном осигурању.

- Преко банке примам пензију из Босне и Херцеговине. Она леже на девизни рачун, па за тај рачун немам везану платну картицу, већ новац могу да подижем само у експозитури - каже пензионерка Мирјана М. из Београда. - Да имам картицу, могла би да дам деци да новац подигну уместо мене. Надам се да ће се пронаћи начин како да подигнем пензију која ми је једини приход.

Исплата за кориснике који су део стажа остварили у иностранству иде преко њихових девизних рачуна и нема никакве везе са нашим Фондом ПИО, већ са пословним банкама и фондовима земаља које им исплаћују новац.


НАЈВИШЕ ИСПЛАТА ИЗ НЕМАЧКЕ

НАЈВЕЋИ број пензија сваког месеца стиже на адресе наших људи из Немачке, око 35.500, затим Хрватске (готово 33.000), као и Аустрије одакле долази око 23.500 девизних дознака. На овом списку држава су и Босна и Херцеговина, Швајцарска, Француска, Шведска, Америка, као и Панама, Квебек и Аустралија.