Србија уводи још теже мере: Од сутра у 8 сати ујутру затварамо границе, од 12 сати укидамо међуградски саобраћај, шест пацијената су у тешком стању, очекује се удар короне

Novosti Online

четвртак, 19. 03. 2020. у 18:10

Србија уводи још теже мере: Од сутра у 8 сати ујутру затварамо границе, од 12 сати укидамо међуградски саобраћај, шест пацијената су у тешком стању, очекује се удар короне

Printscreen Tanjug

Председник Србије Александар Вучић у договору са председницом Владе Аном Брнабић донео нове мере како би се спречила епидемија вируса корона
Председник Србије Александар Вучић у договору са председницом Владе Аном Брнабић донео нове мере како би се спречила епидемија вируса корона у Србији. Он се вечерас обратио нацији.

- У овом тренутку имамо 103 особе са потврђеном заразом корона вируса. 55 лица је у болници, 6 лица је у тешком стању. Очекујемо у недељама који долазе даље убрзано повећање броја заражених. Нама је инфективна клиника готово пуна. Прелазимо у болницу Драгиша Мишовић. Пуштено је двоје, али је број инфицираних много већи. Још троје лица очекујемо да буду пуштени. До сутра у ово време очекујемо да буде највећи број лица до сада. Овај број од стотину је важан. Добили смо нове респираторе, у суботу долази још 100 респиратора. Имамо мало слободних. Имаћемо око око 352 слободна респиратора за корону. А прибавили смо још толико, значи број се дуплирао, а радимо на томе да их имамо и преко 1.000 респиратора. Не желимо да дођемо у ситуацију да бирамо кога да прикључимо на вештачко дисање.

- Мора да се настави пуна изолација. Уколико би смо успели да се изолујемо сви једни од других тај вирус нам ништа не би могао. Све зависи од нас. Уводимо још теже мере.


ОД 8 УЈУТРУ ЗАТВАРАМО СВЕ ГРАНИЦЕ

- Од сутра од 8 ујутру затварамо све граничне прелазе за друмски, железнички и речни саобраћај.

ПАРАТИМО ИТАЛИЈАНСКЕ БРОЈЕВЕ

- Пратимо све италијанске бројеве из роминга и рећићу вам да се крећу. Имамо велики прилив људи са стране и зато молим пензионере да не излазе никуда. Немојте да се зачудите ако видите велики број полицајаца у Миријеву, источној Србији. У наредних седам дана морамо да будемо вемоа пажљиви.

- Ми радимо све да обесхрабримо пензионере да излазе из куће - рекао је председник Вучић. - Држава мора да реагује оштрије. Имали смо брачни Париза. Били су позитивни на корону. Сели су у авион, пун. Ја не разумам о чему се ради. Шта год да је, ја не могу то разумем. Исто мислим и за младиће који имају пара. Ви не можете све.


БЕНЗИНА ИМА, КОЈЕ ПЛАСИРАО ВЕСТ ДА ГА НЕМА БИЋЕ УХАПШЕН

- Нако је данас измислио да нема горива. То није тачно и ти људи ће бити ухапшени. Ми немамо проблем са горивом. Имамо нафте и бензина. Извозићемо нафту јер је имамо превише.

ЗАБРАНА МЕЂУГРАДСКОГ САОБРАЋАЈА

- Још једну меру уводимо. Забрана кретање међуградског саобраћаја за возове и аутобусе. Ступа на снагу у 12 сати. Остаје могућност само за друмски саобраћај. Овим мерама што смо до сада уводили смо спасили на десетине хиљада живота.

ПОНАВЉАМ: ИМАМО БРАШНА

- Не јурите да купујете брашно. Имамо га за две године. Извозимо га и БиХ, Северну Македонију, Црну Гору и Албанију. Тражићемо да снабдемо север Косова. Имамо свега довољно. Најбоље опремљене рафове у Европи имамо.

ЛЕКАРИ НА ВМА ЋЕ ДОБИТИ ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТЕ, ПЕНЗИОНЕРИ ЋЕ ДОБИТИ ПАКЕТЕ ОД ДРЖАВЕ

Лекари на ВМА ће такође добити повећање плате од 10 одсто. Ми то можемо. Молим приватнике да се суздрже од отпуштања. Помоћићемо колико можемо кад се све ово заврши. Београд ће за 137.000 пензионера који примају до 30.000 динара пензије ће обезбедити пакете. У року од 4 или 5 дана ће бити на њиховим адресама. Полицији дајемо простор да жешће проверавају свакога.


ОНИ КОЈИ СУ ПРВИ ЗАРАЖЕНИ ВЕЋ ИЗЛАЗЕ ИЗ БОЛНИЦЕ

- Опорављају нам се клинци. Ови што су заражени од жене из Лугана и Милана се већ опорављају. Млађи боље подносе.


КОСТИЋ НАМ ЈЕ ДАО ХОТЕЛ СА ЧЕТИРИ ЗВЕЗДИЦЕ ЗА ПАЦИЈЕНТЕ

- Хоћу да се захвалим и нашим привредницима, и Момировићу и Костићу, Тонечву који су дали хотеле са 4 звездице за смештај болесника уколико је потребно - рекао је Вучић.

СПРЕМАМО СЕ ЗА УДАР: СРБИЈА СПРЕМНА ЗА 10.000 БОЛЕСНИКА

Како додаје, циљ Србије је да буде спремна за 10.000 болесника.

- Очекујемо велики удар наредних дана - навео је Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће Србија имати доста тестова које ће дати и неким земљама у региону.

- Све што будемо могли да помогнемо било коме, помоћи ћемо - рекао је Вучић и показао фотографије нових респиратора.

- Имаћемо још много више од свега онога што сам рекао. Молим људе да разумеју да све што радимо, радимо за њих - рекао је Вучић и додао да је јуче у Италији умрло 427 људи.

Вучић каже да тај сценарио Србија покушава да избегне.

- Зати молим пензионере да не излазе из куће. Немојте да се љутите на полицајце, они то чине за ваше добро... Невероватно је како се тај вирус осећа добро у телима старих људи - нагласио је Вучић.

ВУЧИЋ О ГАСТРАБАЈТЕРИМА

Како каже, људи имају право у рату да изађу тамо где ће пасти бомба, али немају право сада да излазе напоље и да угрозе животе других људи.

- Молим наше људе који су дошли из иностранства да буду дисциплиновани, да не угрозе људе овде... Ми очекујемо удар овде и због тога... Наша је обавеза да примимо наше људе, али вас молим да будете обазриви - апеловао је ћ и поновио да ће забрана кретања бити продужен.

Вучић је рекао да су многи већ дошли у Србију.

Каже да рачунамо да је у последњих некколико недеља стигло око 200 хиљада људи.

- Имаћемо довољно тестова, некима ћемо их слати. Молим људе да буду веома дисциплиновани и да разумеју да све што радимо радимо због њих. Покушавамо да избегнемо сценарио као у Италији, за то молим пензионере, не излазите из куће и не љутите се на полицајце. Немојте да мислите да нећете добити вирус ако сте добро осећате. ДРаги наши родитељи, ово радимо зато што вас бескрајно волимо. Поведите рачуна о себи, али не само о себи. Молим наше људе из иностранства да буду дисциплоновани, навикли сте на диспилину.

- Очекујте да ће наредних дана доћи до скраћења времена забране кретања., рекао је Вучић. Сви који су прешли су прешли. Неће бити великих зталаса за Васкрс. многи људи не излазе из куће. Ништа неће радити. Рачунајте да је стигло преко 20.000 људи ушло у Србију. Није проблем. Србија је њихова земља.

ИДИТЕ У БЕРГАМО И ПРИЧАЈТЕ ИМ О СОЛИДАРНОСТИ

Говорећи о његовом говору који су и арапски медији пренели Вучић је рекао да су му многи рекли да је он једини у Европи који има петље да тако нешто каже.

- Моје је да се борим за интересе нашег народа и наше земље... Идите у Бергамо и причајте им о солидарности - казао је Вучић.

Одговарајући на питања новинара о томе зашто су прихваћени људи из иностранства Вучић је рекао да је можда он крив за пола дана када су долазили јер он мисли да су то вредни и одговорни људи који су по Уставу имали право да дођу.

Вучић је рекао и да Влада не може да донесе Декрет о приватним фирмама, већ да једино може да их моли да не отпушта.

- Сви људи у целом свету, на хиљаде отказа се дели, на милионе... У последња четири дана већина оних који су дошли су добили отказе - казао је Вучић и додао да ће поново подићи земљу

Коментари (60)

Milica

19.03.2020. 18:17

Sve država čini i trudi se da sačuva zdravlje našeg naroda.Mere se moraju poštovati ,da bi pobedili ovu tešku situaciju.

Tija

19.03.2020. 18:43

Stroge mere su neophodne! Stroga zastita je osnov za savladavanje virusa! Moramo se probuditi i uozbiljiti!Predsednik je sve scenarie moguce obrazlozio !

Stefan

19.03.2020. 18:54

Naši ljudi iz dijaspore treba da pomognu svojoj matici Srbiji tako što će ostati u zemljama u kojima su se zatekli dok ne prodje ovaj virus.

SUMADINAC KG

19.03.2020. 19:00

Gospodine predsednice, donesite uredbu o prekidu rada u svim firmama, osim onih koje su neophodne za zivot. Privatne firme bice glavno leglo zaraze. A u slucaju nepostovanja uredbe i otpustanja kaznjavati drasticno.

Boban Vasiljević

19.03.2020. 19:23

Pa kako da idemo na posao i zaradimo za život ako se ukine prevoz. Šta ćemo mi koji radimo privatno a nemožemo da idemo da radimo? Ko će nama nadoknaditi štetu i kako ćemo preživeti?Kad budu došli računi kako da se plate nek mi iko pametan to pojasni.

Složno i hrabro

19.03.2020. 19:27

Puna podrška medicinskom osoblju, vladi i državnim organima.Savešću,discipinom i odgovornosti sačuvajmo sebe svoj hrabri narod i ovu divnu, jednu od najlepših i najboljih država u svetu, na koju smo uvek bili ponosni.

Ђорђе

19.03.2020. 19:32

Има брашна, али нема квасца. Велики проблем за оне којима сметају стероиди којима се пуни хлеб из пекаре. Према једној радници у продавници, паничари су куповали и по 20 комада.

Aleksandar

19.03.2020. 19:37

Duze trajanje policijskog casa znaci vece guzve u onom periodu van njega. Smanjuje se mozda vreme socijalne interakcije, ali se povecava znacajno njen intenzitet, a to je veci problem.

Dusan BG

19.03.2020. 19:49

Sve te mere od zatvaranja škola do zatvaranja granica su trebale barem dve nedelje ranije da se uvedu. Nama se vraćaju gastarbajteri jer je lečenje na zapadu skupo, a kod nas je besplatno. I time samo opterećuju naš zdravstveni sistem, a mi od njih nemamo ništa, jer oni ne uplaćuju doprinose u naše zdravstvo. I bahato se ponašaju i šire zarazu među narodom.

Мица Хаубица

19.03.2020. 20:11

треба пити пиво, али не због алкохола него због кобалта (Со) у пиву који је токсичан у већој количини и уништава и човека и вируса па ко преживи

Ј

19.03.2020. 20:29

Јел у Италији умиру људи природном смрћу или само од короне ?

NIkonijekaoja

19.03.2020. 20:35

Zdravlje ljudi, zdravlje ako ne sačuvamo, sve je ostalo samo manje bitno . Jer verujem da dobro znate da bolestan ima samo jednu želju a zdrav milion i jednu.

star

19.03.2020. 20:35

Očekuje se još veči udar korone virusa i za ro moramo biti odgovorni, ako želimo da preživimo ovu pandemiju, dozovimo se pameti i pridržavajmo se donetih mera državnog vrha.

Sneki

19.03.2020. 21:06

Da li su samo beogradski penzioneri bitni, u mnogo gorem položaju su penzioneri u istočnoj Srbiji. Zato ili svima ili nikome

zoki

19.03.2020. 21:07

Ko uopste moze da daje negativne komentare na ove doluke.Ovde se ne radi o politici,radi se o bolesti?Da li je moguce da smo ovakvo zadrti, ne disciplinovani, i sujetni.Ljudi, ovo je jako kriticna situacija.Mozda je bolje da gledamo zadruge, bratove, klince prasice,i druge gluposti.Ajde da razmilsljamo normalno, pa da sve ovo prodje sto bezbolnije.

Goran

19.03.2020. 21:39

Zoki 4 meseca su imali da se pripreme a nisu uradili nista. Narod postupa onako kako oseća a oseća se nesigurno jer zna domet svih njih od portira do predsednika tako da reči utehe i demagogija danas apsolutno ništa ne vrede. Na kraju će biti nemački scenario a sa tim scenarijom će pasti razni mitovi o samaricanima i ostalim spodobama ovog materijalnog sveta. Naj jači će preživeti prirodna selekcija kao što i jeste bio mir bio rat bila glad ili bolest...

Nn

19.03.2020. 21:51

Potpuno zatvaranje granice je neophodno posebno zbog neodgovornih ljudi iz dijaspore koji ne zele da postuju mere zastite i tako ugrozavaju zivote drugih ljudi.

Kiki

19.03.2020. 21:58

То ће ваљда спречити кретање,а самим тим и ширење ове пошасти...

Zara

19.03.2020. 22:00

Sve mere se moraju postovati i svima treba da bude jasno da su donete iz namere da nam se sacuvaju zivoti.

Mimi

19.03.2020. 22:16

Srbija je spremnija na udar korone od mnogo vecih i bogatijih zemalja. Mi smo se pripremili na vreme. Vucic je ucinio i cini sve da bi zastitio svoje gradjane.

Mašnica

20.03.2020. 00:26

Srbija je primorana da uvede još drastičnije mere kako bi se izbegao scenario drugih država pogođenih ovim virusom.

Lek Galenika

20.03.2020. 07:22

Ove mere su jedino resenje da suzbijemo ovo zlo.Mere nisu popularne ali ljudi venredni uslovi su moramo se prilagoditi.

htyb

20.03.2020. 07:31

Rigorozne mere već daju rezultate, i moramo tako nastaviti, da bi se epidemija zaustavila.

M Novosel

20.03.2020. 07:39

Sve mere koje se uvode su u cilju zaštite zdravlja građana i nama je da te mere poštujemo.

mico

20.03.2020. 08:02

Država se prilagođava situaciji na terenu i to je jedini način kako da se odbraniomo od ovog opakog virusa!

Tanja

20.03.2020. 08:18

Srbija je primorana da uvede još drastičnije mere kako bi se izbegao scenario drugih država

Dada

20.03.2020. 08:21

Treba ljudi ozbiljno da shvate ovu situaciju, ko ne mora da ne izlazi iz kuća. Moraju građani da shvate da ne treba da osuđuju predsednika što preduzima ovakve mere kako bi smanjio širenje virusa.

Kaca

20.03.2020. 08:49

S obzirom da nas narod nikako da shvati situaciju ozbiljno i da se samodisciplinuje ovakve mere su i te kako potrebne.