Даљински управљач заменио модном пистом: Маринко направио нову каријеру као пензионер

Ј. ДИНЧИЋ

среда, 18. 03. 2020. у 13:53

Даљински управљач заменио модном пистом: Маринко направио нову каријеру као пензионер

Фото Приватна архива

Маринко Иванчев (67), из Новог Сада, по одласку у пензију започео манекенску каријеру. Преко ноћи нашао се у новом свету моделинга

ТРГОВАЦ, угоститељ, агент осигурања, занатлија... само су неки од послова којим се у свом радном веку бавио Маринко Иванчев (67) из Новог Сада. Одласком у пензију сасвим случајно се опробао у свету моделинга и за само две године усликано је око 15.000 фотографија на којима је главни лик управо Маринков.

Његово лице красило је насловнице страних светских часописа, смешило се са билборда и из излога продавница широм планете. Шта год да су биле улоге од радника, обућара и пекара, преко бизнисмена са телефоном и лаптопом, до фармацеута у апотеци, болесника повређеног у саобраћајци или лекара који спасава животе, Маринко увек изгледа аутентично. Све је почело из чисте радозналости и хонорарног статирања у популарним серијама "Вере и завере", Santa Maria della Salute и првом серијалу "Сенки над Балканом". Захваљујући фотографијама које су биле објављене на сајту за статисте, угледало га је неколико фотографа који су му одмах понудили сарадњу.

- У старту ми је то било врло чудно јер тада нисам ништа знао о моделингу, па сам одбио позив мислећи да је то нека превара - започиње своју причу. - Међутим, агенти су били упорни, па је убрзо уследио нови позив који сам прихватио, али једини услов је био да пустим браду.

Иако му је то био проблем, и у неколико наврата је падао у искушење да је обрије, она је убрзо постала његов заштитни знак. А неколико сетова фотографисања у разним ситуацијама донело му је и пристојну своту новца за пензионера у Србији, као и прилику да путује ван граница државе. Убрзо је уследио и позив за заједничко фотографисање са супругом, а пут их је одвео у Солун. Све се из корена променило када је први пут на поклон добио неколико својих фотографија.

- Били смо више него одушевљени првим, професионално урађеним и обрађеним сликама, снимљеним у ретро стилу, које су изгледале као разгледнице. Тада сам одлучио да активирам свој инстаграм-профил и окачим неколико фотки - присећа се Маринко. - Исто поподне настало је за мене незамисливо изненађење, стигле су ми понуде од око 30 сток-фотографа који су одмах контактирали са мном и молили за фотографисање.

Одмах је направио распоред за разне шутинге, и преко ноћи се нашао у једном новом свету, свету моделинга. Од тада до данас одрадио је око 400 снимања, по разним градовима у Србији, али и у Црној Гори, Грчкој, Бугарској, БиХ, Словенији. На снимања иде заједно са супругом, а у шали воле да кажу да су заједно од трећег разреда средње школе плус 40 година брака. А, рецепт за дуг брак је међусобно подржавање и слагање.

- У нашем животу постоји рутина, трудимо се да сваког дана идемо на вежбе у теретану, као и да опуштено живимо пензионерске дане - објашњава Маринко. - Важно је да када људи оду у пензију нађу себи неки хоби, лакши посао да побегну из фотеље и од ТВ, ријалити програма и политике. Да живе пуним плућима и уживају са својим најмилијима у трећем добу, златном добу.

Слободно време заједно са супругом користе за шетњу, чувају унуке, читају и друже се са пријатељима који имају викендицу, где често бораве.

- Све ово што нам се издешавало последњих година, ни у сну нисмо могли сањати - истиче Маринко. - Многи кажу да у животу ништа није случајно, а супруга и ја дефинитивно потврђујемо ову тезу. Овај посао ћемо радити док нас фотографи буду тражили и здравље служило.

Додаје и да њихових заједничких фотографија као сениора има буквално по целом свету, а толико су зашли у свет моделинга да им је снимање сцена постала рутина. Опуштеност испред камере, спонтаност и природност, плус изглед загарантовано дају добру фотографију, открива нам времешни манекен.


СЛИЧНОСТ

НА једном од снимања тема је била како се сениори забављају, а фотографије су снимане у луна-парку.

- Возили смо се на рингишпилу, аутићима, возићу, забављали се као деца. У једном моменту пришле су ми три тинејџерке и питале ме да ли могу са мном да се сликају. Пристао сам, да би ме затим стидљиво упитале да ли сам ја Дино Мерлин? На одговор да нисам, разочарано су спустиле поглед - присећа се Маринко.


ПОЗНАТ И НА ДРУГИМ КОНТИНЕНТИМА

Маринков лик се лако уклапа у све теме које се снимају, а фотографије посредством сток-платформе подједнако продају како у Европи, тако и у Америци, Аустралији, Новом Зеланду и Азији. Међутим, за снимања мора сам да обезбеди гардеробу, а олакшица му је то што не мора да буде брендирана. Углавном купује пастелне боје које се лако уклапају, а у својој колекцији има неколико лекарских мантила и механичарских одела.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације