Апел Института за трансфузију: Потребно је више давалаца, уведене додатне мере предострожности

Novosti online

уторак, 17. 03. 2020. у 10:13

Апел Института за трансфузију: Потребно је више давалаца, уведене додатне мере предострожности
Институт за трансфузију крви Србије упутио је апел грађанима да дају крв јер је у понедељак од планираних 300, прикупљено свега 150 јединица крви

Институт за трансфузију крви Србије упутио је апел свим здравим, пунолетним, савесними одговорним грађанимада у наредном периоду одвоје мало свог драгоценог времена и дају крв у Институту, Светог Саве 39, или у некој од екипа на терену.


Од планираних 300, током јучерашњег дана је прикупљено свега 150 јединица крви.


С обзиром да ће ова ситуација потрејати дужи временски период, молимо грађане да се свакодневно одазивају нашим позивима, како би сви којима је потребна трансфузија крви били адекватно и правовремено збринути, каже се у саопштењу.


Напомињемо да Институт за трансфузију крви Србије у постојећим околностима има обавезу да обезбеди најмање 250 јединица крви дневно за збрињавање животно угрожених пацијената у београдским здравственим установама и болницама у градовима централног региона Србије.


За даваоце крви уведене су додатне мере предострожности које су саставни део уобичајеног избора давалаца крви, са изменама које имају за циљ само да појачају надзор у новонасталој ситуацији са корона вирусом.


Давање крви је безбедан процес и грађанине треба да одустају од добровољног давања крви. Потребе за крвљу су константне, а само захваљујући добробвољним даваоцима крви можемо да обезбедимо крв за наше најугроженије суграђане.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације