Границе Републике Србије ће од вечерас бити затворене, рекла је председница Владе Ана Брнабић, после одлуке о увођењу ванредног стања у Србији. Границе остају отворене за држављане Србије који се враћају из иностранства, као и за дипломате и стране држављане са боравишном дозволом.

Председница Владе навела је на РТС-у да су од вечерас границе затворене и да ће на границама бити Војска Србије, која ће помагати санитарној инспекцији и граничној полицији.

- Србија се затвара вечерас - рекла је премијерка.

Грађани Србије који се враћају из иностранства, од вечерас су у обавези да буду у самоизолацији, рекла председница Владе. То ће, како је додала, контролисати и војска и полиција и локалне самоуправе, а да ће они који је буду кршили бити кажњавани и затвором до три године.

- Њихова је заиста људска, али и грађанска обавеза да буду 14 дана у самоизолацији - рекла је Брнабић.

Навела је да грађанима Републике Србије не може да се забрани кретање.

 Најјача могућа препорука људима је да седе кућама, да буду у самоизолацији. Предшколске, школске и високошколске установе ће од сутра ујутру бити затворене - рекла је Брнабић.

Председница Владе је навела да од уторка креће настава путем РТС Планете, РТС 3 и путем дигиталних уџбеника.

- Сви који могу да раде од куће, треба да раде од куће. Они који не могу да раде од куће, што није случај у највећем броју сектора, осим у производним секторима, ту ће морати да се предузму заштитне мере, заштитна опрема и велики број компанија је то урадио - казала је премијерка Брнабић.

Брнабић је рекла да грађани немају разлога за панику јер је забрањен извоз стратешких производа а држава има довољно брашна за 12 месеци, због чега је веома важно да покажу солидарност.

- Може да се деси да је раф у једном моменту празан али то се редовно попуњава - рекла је она и додала да су многи људи купили дезинфекциона средства која не могу да потроше у наредних годину дана.

Брнабић је рекла да ће свим грађанима бити одложено плаћање рачуна за фебруар, март и април.

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић је за РТС рекао да је увођење ванредног стања свакако околност која може довести до одлагања парламентарних и локалних избора али да је сада у фокусу очување здравља и живота грађана а да ће се о томе размишљати у наредном периоду.