У Србији од овог тренутка уведено ВАНРЕДНО стање: Старији од 65 година морају да остану у кући, нема школа, вртића, теретане

Novosti Online

недеља, 15. 03. 2020. у 20:00

У Србији од овог тренутка уведено ВАНРЕДНО стање: Старији од 65 година морају да остану у кући, нема школа, вртића, теретане
Врховни командант и председник Србије Александар Вучић након састанка кризног штаба саопштио је одуку о томе да се на територији Србије уведе ванредно стање
Врховни командант и председник Србије Александар Вучић након састанка кризног штаба саопштио је одуку о томе да се на територији Србије уведе ванредно стање због сузбијања заразне болести КОВИД-19, познатије у јавности као корона вирус.





"Србија је од данас у рату против невидљивог противника ког наша земља мора да победи. борба је пред нама. Борба за наше родиотеље, за наше старије али и за нашу будућност. Наши родитељи су изградили наше градове, села, путеве и пруге. напарвили су све што имамо. Морамо да урадимо све можемо да им помогнемо. Ми смо до сада урадили много ствари. Морам да захвалим докторском тиму. после искустава али из свбега што смо прошли. Недовољне диспциплине. на основу писдмо ки су влади и мени упутио министар одбране, а у складу Устава Србије доносимо одлуку о проглашењу ванредног стања. обавештавмо вас да прогласимо ванредно стање.

“Ми ћемо морати да се боримо дисциплином и мерама, та дисциплина значи да лица старија од 65 година морају да буду у својим кућама”, наводи председник и додаје да је то најдисциплинованији део нађег друштва,

“Неће страдати наша деца, страдаће наши родитељи и зато их молим да не излазе из куће”.

Председник је навео да бити организована и помоћ страјим лицима.

"Од сутра нема школа, вртића, теретана. Школе ће бити затворене до краја школске године. О свему ћете бити обавештени".

Он је изјавио саучешће свим европским пријатељима и јуначком италијанском народу. Председник је рекао да, ако буде било потребе, биће донета обавезујућа одлука у наредна 72 сата да сва лица морају да остану код својих кућа, ако су у сеоском подручју.

"Молим најстарије као Бога да не излазе из кућа. Ово је борба за њих. Неће страдати наша деца, већ наши родитељи, зато их молим да не излазе из кућа. Све што радимо, радимо само због пензионера. Нема потребе да говорим колико их волим. Морамо добро да се организујемо и много организованије земље од нас језиво су поклекле и плаћају стравичну цену. Молим вас да останете у својим домовима", рекао је Вучић.

Замолио је и млађе да не посећују најстарије, како би били поштеђени.

"Пустимо деке и баке да буду сами месец дана, да нам преживе ово. Знам да им је тешко без унука и деце, али то је једини начин да преживе. Данас је 368 људи умрло у Италији!", рекао је Вучић.

Он се још једном захвалио лекарима који су имали храбрости да кажу да деца треба да иду у школе.

"Разочаран сам нападима на ове људе, на најхрабрије који су нас спасавали у најтежим временима. Пелемиш је ризиковао живот, добацује се Кону јер им се не свиђа њихова изјава, а они раде искључиво у интересу народа. Сутра нема школа, вртића, факултета, спорта, теретана, дезинфиковаћемо све просторије... Нема потребе да објашњавам зашто, теретане су најгора места за заразе. Ограничиће се рад ресторана, кафана, уз веома кратко време. Затвара се живот, да бисмо сачували живот", рекао је Вучић.

Школе се, како каже, највероватније до краја године и неће отварати.

Каже да нећемо имати проблема са намирницама јер, брашна како каже има за наредних 12 месеци.

Народима око нас ћемо морати да помажемо што се тиче брашна. Немамо проблема ни са једним од виталних производа. Продавнице ће бити отворене, обезбеђиваћемо маске, а логистика ће бити највећи проблем. Напори су велики - каже Вучић.

Додаје да велика међународна солидарност не постоји и да је то била бајка на папиру.

- Схватили сте то. Ја сам данас упутио посебно писмо јединим који могу да нам помогну - Кини. Упутио сам писмо председнику Сију где сам га по први пут у неколико пута назвао и драгим пријатељем и братом. Одлукама ЕУ не можемо да увеземо ни робу, ни медицинску опрему, немају је ни они довољно. Зато сам замолио нашег пријатеља и брата Си Ђинпинга, гарантујући му вековно челично пријатељство са малом Србијом, тражили смо све од Кине, чак и да нам пошаљу лекаре, јер наши већ постају уморни, а корону у болнице не смемо да пустимо. Војска ће од сутра чувати болнице у којима се лече пацијенти заражени од коронавируса. Војска ће бити поред најважнијих објеката од сутра, полиција ће да ради најтежи посао, а онај коме лекари буду рекли да иде у изолацију, а они то не чине, ићи ће у затвор на до три године. То је тако по закону и то није нова мера - рекао је председник.

Предузете су, каже, нове мере, а мере ће се допуњавати из дана у дан.

- Биће тешко, али што будемо дисциплинованији, веће су шансе да сачувамо животе наших старих - рекао је председник. Истиче да је двоје на респираторима у овом тренутку. Каже да, сви који дођу из било које земље света у Србију, мораће у карантин на 14 дана, а из жаришта на 28 дана.

- Ово радимо да бисмо спасили и сачували земљу. Ми смо од 1804, од првих дана успостављања модерне српске државе гинули и гинули. И добро је да поштујемо своју историју и традицију. Нисмо се опоравили од свих ратова и тек недавно је наша економија почела да сија. Ово ће нас несумњиво вратити уназад. Зато позивам српски народ, али и нашу браћу Мађаре, Бошњаке, Румуне, Словаке, Роме, Албанце, Македонце, Хравате, да буду дисциплиновани и да сачувамо нашу Србију, да се дисциплином боримо за нашу будућност - рекао је Вучић.

Део терета у извозу робе у РС, како каже, преузеће и Србија.

- Не смемо да се понашамо према свом народу онако како се према нама понашају неки други. Предаја није опција! Предаја никада није била опција и то никада неће бити за Србију. Борићемо се и победићемо. Живела Србија - рекао је председник.

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да ће бити уведене нове мере.

- Ако постоји место са већим бројем вируса, то је свакако Београд. Захваљујући неодговорним поступцима појединаца, друго место је Ниш. Ако буде промене у међуградском саобраћају, бићете обавештени - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да, када је мука и тешко, тада не помажу ни српске паре.

- Верујем у мог брата и пријатеља Си Ђинпинга и у кинеску помоћ. Кина је једина земља која може да нам помогне - рекао је председник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (25)

kritik analitik

15.03.2020. 20:49

Da li su zaposleni koji rade na određeno u vrtićima, kojima bi ugovori bili produženi, sada ostaju bez posla?

Marko

15.03.2020. 21:29

Moramo shvatiti ozbiljnost situacije i ispoštovati mere kako bi se širenje virusa što više usporilo.

Драган

15.03.2020. 22:00

Шта ако лице које има преко 65 година живи само? Како да набавља намирнице ако не сме напоље?

Bane kan

15.03.2020. 22:39

Apsolutno podrzavam. A dobih 139 crvenih i 1 zeleni juce za komentar da treba odmah Srbija i samoizolaciju i vanredno stanje. Ko su ti ljudi koji imaju tako pogresne procene? Oni bi i dalje u kafice, teretane...Nisam vucicevac, ali dobro to radi, jedino tako se moze smanjiti broj mrtvih. One sto bi u kafice to ocigledno ne interesuje, srecom niko ih nista ne pita.

nn

15.03.2020. 23:06

Svako treba strogo da se pridrzava mera vanrednog stanja u cilju zastite od korona virusa, svako moze da doprinese pobedi nad ovim virusom disciplinom i odgovornoscu.

Rodjo

15.03.2020. 23:21

Dopada mi se vanredno stanje ali zasto mladji od 65 god mogu nesmetamo da da se krecu i potencijalno sire zarazu to mi jos nije jasno. Predpostavljam iz dva razloga, prvi je da svi ispod kriticne grupe sto pre preleze virus i tako suzbiju dalje trajanje a drugi je da sve ovo iz prvog nije razlog vec to nisu predvideli. Mislm da je bilo mnogo bolje da se svima uvede mirovanje koliko god je to moguce i da bi se tada ako broj zarazenih vecnije veliki suzbila epidemija

TIG

16.03.2020. 00:27

Virus na metalnoj povrsini opstaje najvise 12 sata, na ruci pola sata, cim operete ruke 99,9 % ste sigurni da ste ga uklonili. Sve radnje oko desinfekcije su velika prevara. Nije prva.