ПОЛАГАЊЕМ венаца и цвећа испред Владе Србије где је убијен и у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду где је сахрањен, јуче је обележено 17 година од смрти др Зорана Ђинђића, некадашњег премијера Србије.

Иако је организациони одбор Демократске странке за сећање на 12. март одлучио да обележавање годишњице одложи због новонастале ситуације око вируса корона, на Ђинђићев гроб изашли су његова породица, страначке колеге, неки од министара Владе коју је предводио, бројни грађани...

Око 13 часова, на гроб су положили букет цвећа и запалили свеће супруга и син убијеног премијера - Ружица и Лука Ђинђић.

Прочитајте још: 17 година од убиства Зорана Ђинђића: Брнабић са члановима владе одала пошту некадашњем премијеру

Са њима су били лидер ЛДП Чедомир Јовановић и представници Фондације "Др Зоран Ђинђић". Сат раније, цвеће на гроб положила је и Гордана Ђинђић Филиповић, сестра убијеног премијера Србије.

Свеће у Алеји заслужних грађана најпре су јуче запалили и положили руже Зоран Живковић, Александар Влаховић и Горан Питић. Живковић је потом подсетио на улогу премијера који је, како је рекао, био веома значајан у нашој историји.


- Србија је у Зорану Ђинђићу имала озбиљног и одговорног лидера, који је истовремено био и образован и храбар - рекао је Живковић.

Око 11 сати, у заказано време, на Ново гробље стигла је и делегација Демократске странке, предвођена председником ове партије Зораном Лутовцем. Међу онима који су се поклонили сенима покојног председника били су и Нада Колунџија, Бранислав Лечић, Слободан Милосављевић, Радослав Милојичић, Александра Јерков... Лутовац се осврнуо на дело тадашњег премијера тако што је рекао да убице тада нису убиле само Ђинђића.- Они су пуцали у реформе које је он предводио, пуцали су у модернизацију Србије, у промене које су биле неминовне. Он је стремио модернизацији и стварању модерне државе - казао је Лутовац.

После делегације ДС, венац на гроб Зорана Ђинђића положио је и лидер Странке слободе и правде и некадашњи председник ДС Драган Ђилас, као и некадашњи председник Србије Борис Тадић.

Чланови Ђинђићевог кабинета, јуче у 12.30, положили су венац на спомен-плочу у дворишту Владе.- Он је био већи од политике и странке. Ускоро ћу ја бити старији од њега, али то не значи да су идеје које су нас спајале годинама избледеле Или превазиђене. Баш напротив. То што сам готово сам дошао овде говори о великој истини да је више него икада Србији потребна та једна колона у којој ћемо стати чувајући наше зизвоите, будућностунаше деце, мир и ону малу срећу које постанемо свесни тек када је изгубимо - рекао је Јовановић и на крају закључио "Тежак дан".Премијер Србије др Зоран Ђинђић убијен је на улазу у Владу Србије у Немањиној улици 11. За његово убиство су осуђени Милорад Улемек Легија и Звездан Јовановић, који издржавају казну од 40 година затвора. У том тренутку Легија је био командант Јединице за специјалне операције, док је Јовановић био извршилац.