Сећања генерала на НАТО агресију: Представљене књиге о Небојши Павковићу

Д. Б. М.

среда, 11. 03. 2020. у 20:21

Сећања генерала на НАТО агресију: Представљене књиге о Небојши Павковићу

Фото Н. Скендерија

У Дому Војске Србије у Београду представљена су књиге у којима се расветљавају ескалација сукоба, терористички нападе албанских екстремиста, догађаји током НАТО агресије на СРЈ...

КЊИГЕ "Мирис барута и смрти на Косову и Метохији 1998" генерала Небојше Павковића и "Генерал Павковић - Сведочења из Финске" Драгане Марковић и Раденка Мутавџића, представљене су у среду у Дому Војске Србије у Београду. У њима се кроз искуства некадашњег команданта Приштинског корпуса Треће армије Војске Југославије, расветљавају ескалација сукоба, терористички нападе албанских екстремиста, догађаји током НАТО агресије на СРЈ...

- Ове књиге би, осим читалаца из света, требало да читају и Албанци, јер су и они били жртве пројеката који су над њима спровођени - рекао је рецензент др Миле Бјелајац, директор Института за новију историју Србије. - Њима ће остати непознато да су рањени припадници ОВК били лечени у српским болницама, да су за албанска села били одређивани одреди војске за њихову заштиту, да су НАТО бомбе експлодирале на пијацама косовских градова... Павковић подсећа да је осуђен, а да није наређивао, ни лично чинио злочине, као и да је хапсио преступнике.

Дневничке белешке "Мирис барута и смрти на Косову и Метохији 1998", по оцени рецензента др Милана Мијалковског, употпуњују слику о најважнијим збивањима на КиМ.

- Највећа вредност ратног дневника генерала Павковића јесте истина о том преокретном тренутку наше историје, која директно погађа све оне који би хтели да нам сервирају полуистине и лажи - рекао је Мијалковски. - Павковић поткрепљује своје наводе са 29 докумената о ангажовању Приштинског корпуса.

Књига "Сведочења из Финске" је аутентично сведочење генерала Павковића, настало у затвору, где издржава казну.
- Договор који смо колега Мутавџић и ја имали пре пута у Финску је да разговори са генералом треба да надиђу чињенични след из 1998. и 1999, које он детаљно обрађује у својим књигама - рекла је Драгана Марковић. - Покушали смо речима да осликамо његов портрет.

Обе књиге објављене су у едицији "Ратник" Медија центра "Одбрана".