ТРЕБАЛА се догодити епидемија коронавируса да се подсетимо како превише додирујемо своја лица. А здравствени радници кажу како мање додира по лицу може помоћи заустављању ширења вируса.

Прочитајте још: Како се ЗАШТИТИ од ВИРУСА: Ово су најважније МЕРЕ које свако треба да примењује

Један универзитет у Сиднеју 2015. године је посматрао студенте на видеу и билежио колико пута додирују своја лица. Сваки од 26 будућих лекара, додирнуо је лице просечно 23 пута током сат времена. Готово половина тих додира (44 посто) укључивала је очи, нос или уста, пише CNN.

НЕ ДОДИРИВАТИ ЛИЦЕ ТЕЖЕ ЈЕ НЕГО ШТО ЗВУЧИ

У борби против корона вируса, који је досад широм света убио више од 4000 људи, званичници истичу како је довољан само један додир да се микроби с прстију пренесу у тело кроз ноздрве, очи или уста.

- Вируси који нападају респираторни систем у тело улазе кроз мукозалне мембране које се налазе у носу, усној дупљи и уснама. Лошом хигијеном руку лако је покупити виралну инфекцију", за CNN говори др. Дон Мијени Бекер, специјалиста за инфективне болести у Гејнсвилу на Флориди.

Но, будући да целог живота додирујемо наше лице, заустављање ове навике теже је него што се чини, пише Карими. У петак се на друштвеним медијима појавио снимак калифорнијске здравствене раднице која додирује своје лице током конференције за новинаре на којој саветује људе да то не чине током епидемије корона вируса.

- Почните да размишљате о томе да не додирујете своје лице, зато што је главни начин ширења вируса додиривање уста, носа или очију - рекла је званичница и потом полизала сопствени прст како би окренула следећи лист својих белешки, очито несвесна да не следи властити савет.

Чак и један озлоглашени и самопроглашени "клицофоб" не може да се уздржи.

- Недељама нисам додирнуо лице, недостаје ми", шалио се прошле недеље амерички председник Доналд Трамп.

У понедељак се појавила његова фотографија на којој додирује своје лице.

ДОДИРИВАЊЕ ЛИЦА ПОНЕКАД ЈЕ ПОВЕЗАНО СА СТРЕСОМ

Као и већина понашања, стално додиривање лица почиње у младој доби и с временом постаје навика.

Људи своја лица додирују из различитих разлога, наставља Карими у своме тексту за CNN. Владина студија из 2014. године указује да додиривање лица смањује стрес и нелагоду.

- Спонтане гесте самододиривања лица догађају се више пута сваког дана код свих људских бића, најпре у стресним ситуацијама. Ови покрети нису усмерени на комуникацију и често се изводе с мало или нимало свести о њима - стоји у споменутој студији.

Додиривање лица је толико честа појава да постоји веб страница која користи веб камеру како би кориснике обавестила да су додирнули лице и прати колико често то чине. Постоје сигурни начини додиривања лица. Није крај света ако не можете да се суздржите, преноси CNN речи докторке Бекер.

ПОСТОЈЕ НАЧИНИ ДА СЕ УМАЊИ ШАНСА ОД ИНФЕКЦИЈЕ УПРКОС ДОДИРИВАЊУ ЛИЦА

- Бити свестан ове навике помаже при избегавању додиривања лица. Важно је препознати окидаче попут цурења носа или кијања. У таквим случајевима, добро је имати марамицу и не додиривати лице голим рукама - саветује Бекер.

Амерички Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) саветује прање руку водом и сапуном најмање 20 секунди. Ако вода није доступна, може се користити и средства за дезинфекцију руку која садрже најмање 60 посто алкохола. Сапун и вода нарочито се препоручују ако су руке видљиво прљаве, истиче ЦДЦ, те посебно након коришћења тоалета, дувања носа, кашљања или кијања.

Размислите о стварима на којима су микроби, а које додирујете сваки дан, пише Карими. Мобилни, кључеви од аута, врата и лифтови, чак и новчанице за које не знате где су све биле.

Сад замислите да се све те бактерије, вируси и алергени из тих предмета пренесу у ваше тело кроз слузницу носа, уста или очи. Или кроз посекотину на лицу или врату за које ни не знате да имате, упозорава CNN.

(index.hr)