МОСКВА - Москва и Београд планирају да се на лето, након што у Србији буде формирана нова влада, врате разговорима о набавци путничких авиона „Сухој суперџет 100" за српско руководство и националну авио компанију „Ер Србија", рекао је потпредседник руске владе Јуриј Борисов.


Борисов је у Казању, где се одржава 18. заседање Међувладиног комитета за трговину, економску и науцно-техницку сарадњу између Србије и Русије, рекао да Москва узима у обзир да у Србији започиње нови политички циклус, додајући да ће се због тога на лето вратити питању набавке авиона на практичном плану.


Према његовим рецима, стране су се усагласиле да наставе рад на овом питању и да проблем набавке авиона за српско руководство и највероватније осам летелица за српског авиопревозника остаје на дневном реду, наводи Спитњик.


Борисов је рекао и да је Русија заинтересована за пројекат изградње метроа у Београду, а такође очекује продубљивање сарадње у модернизацији железничке инфраструктуре у Србији.


Поред тога, воде се и преговори о модернизацији београдског трамвајског парка и испоруци савремених трамваја, казао је Борисов.


Потпредседник руске владе је оценио да су односи Русије и Србије дошли до нивоа стратешког партнерства и да то даје резултате када је реч о трговинској размени две земље.


Трговинска размена 2019. измеду наших земаља је у односу на 2017. годину порасла за 16 одсто и ми динамично идемо ка том износу, који смо одредили, од четири милијарде долара. Због тога смо у потпуности уверени да ћемо у наредним годинама достићи тај показатељ", рекао је Борисов.


Поред тога, током заседања Међувладиног комитета у Казању, на којима је делегацију Србије предводио шеф српске дипломатије Ивица Дачић, стране су се, како је рекао Борисов, дотакле и традиционалних питања у области енергетике, где се се интезивно развија сарадња везана за изградњу „Турског тока".


Борисов је захвалио српској страни сто је завршила изградњу свог дела.


У Казању се разговарало и о модернизацији хидроелектрана „Ђердап 1" и „Ђердап 2" и могућој модернизацији електране „Никола Тесла".