МИНИСТАР просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић најавио је да ће 11. марта бити расписан Програм "Идеје", који ће кроз стално отворене јавне позиве омогућити финансирање развојних пројеката заснованих на "изврсним идејама".

- Буџет за спровођење овог програма износи 24 милиона евра, а пројекти у оквиру овог програма немају унапред задате теме - казао је Шарчевић у САНУ, на скупу посвећеном учешћу Србије у садашњим и будућим програмима са Обједињеним институтом за нуклеарна истраживања (ОИНИ), који се налази у Дубни, у Русији.

Министар је додао и да су расписани и Програм сарадње српске науке са дијаспором, чији буџет износи 800.000 евра, и Програм за развој пројеката из области вештачке интелигенције, са буџетом од 2,4 милиона евра.

- У последњих пет година буџет за науку повећан је за 46,3 одсто - подсетио је Шарчевић. - Спроведена је комплетна реформа система финансирања научних истраживања, па се са пројектног финансирања прешло на институционално. Први конкретан корак у тој реформи направљен је у децембру 2018, када је усвојен Закон о Фонду за науку, а намера је да се комплетна процедура и управљање пројектним позивима одвијају преко овог фонда.


Прочитајте и: Шарчевић: Португал помаже српској науциМинистар је навео да је повећан капацитет Научно-технолошког парка у Београду, да је у овакав парк у Новом Саду уложено 23,9 милиона евра, у парк у Нишу 10 милиона евра, те да је за опремање парка у Чачку издвојено 2,7 милиона евра.

- Наших 446 организација учествује у 311 европских пројеката у оквиру "Хоризонта 2020", програма са уговореним буџетом од 102,6 милиона евра - нагласио је он. - Србија остварује сарадњу у области науке и истраживања са институцијама широм света, како би наши истраживачи имали могућност да учествују у експериментима у различитим областима. Примери добре сарадње су Институт у Дубни, ЦЕРН, JRC...