Делегација Београда у Риму поводом сећања на италијанске добровољце у Првом светском рату

Новости Онлине

понедељак, 02. 03. 2020. у 14:18

Делегација Београда у Риму поводом сећања на италијанске добровољце у Првом светском рату
Сећање на италијанске добровољце који су се заједно са српским војницима борили на Дрини

ДЕЛЕГАЦИЈА Града Београда боравила је у званичној дводневној посети Риму, а повод је било одавање почасти и сећање на италијанске добровољце који су се заједно са српским војницима борили на Дрини у Првом светском рату. У извршној продукцији Омладинског позоришта „Дадов”, Секретаријат за културу и Амбасада Србије у Италији организовали су пројекцију дугометражног документарног филма „Седморица са Дрине”, који подсећа на младе „гарибалдинце” страдале у Великом рату на страни наше земље.

О овој теми мало се зна. На Италијанском гробљу у Београду постоји надгробна плоча са посветом: „Приступивши добровољно у српске редове пали су борећи се храбро на Бабиној глави 20. августа 1914 – Њихове посмртне остатке разнео је ратни вихор, али нека је вечна успомена на велику жртву”. Аутор Никола Лоренцин и Град Београд, заједно са Амбасадом Србије у Италији и представницима Града Рима, желе да врате сећање на ове јунаке.

Промоцији филма у Риму присуствовали су представници Секретаријата за културу и Секретаријата за информисање Градске управе Града Београда, амбасадор Србије у Италији Горан Алексић, директор „Дадова” Владимир Мијовић, аутор филма Никола Лоренцин, те представници Града Рима, дипломатског кора и потомци и поштоваоци италијанских јунака.

Директор „Дадова” Владимир Мијовић оценио је да ова емотивна, родољубива прича никог не може да остави равнодушним.

Пример да се млади људи одлуче на овакав подвиг, да не чекајући стану на страну народа који води одбрамбени рат и да дају своје животе за слободу братског народа, морао је да буде отргнут од заборава, што је аутору пошло за руком. Велики рат је и српски и италијански народ сврстао у хероје, због чега ниједан изгубљени живот не сме да се заборави. Филм је снимљен у част седморице јунака, али и свих добровољаца у правичним ратовима – рекао је Мијовић.

Амбасадор Алексић нагласио је важност веза између италијанског и српског народа. Он је истакао да је чин италијанских добровољаца вредан великог поштовања као морални акт младих људи који ће бити путоказ будућим нараштајима. Захвалио је свима који су учествовали у реализацији филма, откривајући мање познати део наше заједничке историје, вредан дивљења.

Филм је настао у продукцији Војнофилмског центра „Застава филм” и у сарадњи са Историјским архивом Војске Италије. Аутор Лоренцин осврнуо се на овај, како је навео, велики истраживачки подухват, указујући на драгоценост оваквих примера сарадње између две војске како у ратним условима, што је тема филма, тако и у условима мира, и током реализације самог филма.

Након успешне пројекције у Риму, културна сарадња италијанских градова и Београда наставиће се и у будућности. Једна од првих следећих иницијатива јесте да се филм „Седморица са Дрине” званично прикаже и у Фиренци.