Патријарх српски Иринеј борави у САД, како би се разрешила ситуација изазвана променама које су покушале да уведу владике из САД. На Црквеном сабору потврђено је унутарње јединство СПЦ.

Под председавањем патријарха Иринеја, ванредни Црквени сабор Српске православне цркве у Северној, Средњој и Јужној Америци, 29. фебруара 2020. године, донео је следећу одлуку:

* Српска православна црква у Северној, Средњој и Јужној Америци ради уклањања неспоразума поново потврђује своје нераздељиво и несумњиво унутарње јединство и наглашава да је била и остала канонски и јерархијски саставни део аутокефалне Српске православне цркве, са седиштем у Београду, Србија.

* Ванредни Црквени сабор усваја одлуку Светог архијерејског синода од 25. септембра 2019, која гласи: "Ставити ван снаге све одлуке Црквеног сабора Српске православне цркве у Северној и Јужној Америци, које се тичу устројства српских православних епархија на том подручју".

* Све кораке по питању Устава оставити Епископском савету и Светом архијерејском синоду на решавање и, када се постигне усаглашена верзија, исту доставити Светом архијерејском синоду за Свети архијерејски сабор.

* О овој одлуци Црквеног сабора известити све црквеношколске општине и све црквене јединице на подручју Српске православне цркве у Северној, Средњој и Јужној Америци.

ЗАСВЕТЛEЛА ДУША НАРОДА У ЦРНОЈ ГОРИ

Иначе, патријарх српски Иринеј се обратио сабраном народу након свете архијерејске литургије у Храму Светог великомученика Георгија у Клирвотеру на Флориди у САД, и подсетио на дешавања у Црној Гори.

- Вера која је била потиснута у њиховом животу сада се разбудила и распалила у души народа црногорског. И оно што каже велики Његош: Удар нађе искру у камену. Тако да је засветлила душа црногорског народа који данас брани своје светиње. И молимо се Господу и надамо се Господу да ће их одбранити - рекао је патријарх Иринеј.

Први архијереј наше цркве је, наравно, поменуо и Косово и Метохију:

- Не заборавите наше свето Косово и Метохију, нашу свету земљу, нашу Палестину и наш Јерусалим. Све што је велико и вредно тамо је поникло. Данас моћници и моћне силе овог света желе да то отму од нас. И оно што је најтрагичније, траже да им сами то поклонимо. А који паметни човек то може да учини? Да поклонимо себе, да будемо робови других?