ИСТРАЖИВАЊА на развијању вакцине против вируса COVID-19 у току су. Очекујемо да њена клиничка тестирања почну за три до четири месеца. Тимови стручњака из целог света ангажовани су даноноћно у овој, али и другим заједничким мисијама и верујемо да ће донети резултате. Врло је важно да се у међувремену следе упутства о доступним терапеутским средствима и превенцији - преноси за "Новости" најновија сазнања и препоруке Светске здравствене организације њен портпарол Тарик Јашаревић.

На питање да ли је процес развијања вакцине могао да буде и бржи, одговара:

- Ово је нова болест и наша сазнања се стално допуњују. Анализира се сваки нови случај. Процес који води до нове вакцине је веома сложен и ту ништа не сме да се превиди. Нови вирус је глобални проблем, а вакцина против њега глобални подухват за који имамо подршку и Светске банке и Коалиције за иновације у спречавању ширења инфективних болести. Циљ је свима да се што пре дође до вакцине.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Evo šta tačno KORONA VIRUS radi ljudskom telu: IMAMO SREĆE što nije manji, a kijanje i kašljanje mu pomažu (FOTO/VIDEO)

* Да ли је поуздано одгонетнуто порекло вируса?

- Многи истраживачи имали су прилику да генетским тестовима утврде његово порекло. Потврдили су на основу генетске структуре да не долази из лабораторије. Све је више доказа о повезаности COVID-19 са сличним вирусима корона који се јављају код слепих мишева, нарочито врста Rhinolоphus. Сам почетак и пут трансмисије вируса на људе до сада је нејасан. Највероватнија је претпоставка да је животиња преносник са слепих мишева на људе. За одговором која, још се трага.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Počelo iskrcavanje sa broda "Dajmond princes" : Srbi stižu "običnim" letom

* Смирује ли се епидемија у Кини? Какве вести стижу из Вухана, епицентра короне?

- Охрабрени смо континуираним опадањем броја оболелих у Кини. Заједничка деветодневна мисија СЗО и кинеских стручњака, од 16. до 24. фебруара, састављенља од 25 експерата, сагледала је и проценила епидемиолошку ситуацију, мере превенције и здравствене заштите у неколико кинеских провинција, па и у Хубеју, чији је главни град Вухан. Заиста смо охрабрени, али забрињава број оболелих у другим деловиома света: нагли пораст броја оболелих у Италији, Ирану и Јужној Кореји... Сад имамо нове случајеве у Заливу повезане са епидемијом у Ирану. Из Италије вирус се проширио на Хрватску, Немачку, Шпанију, Швајцарску и Алжир. Посебно брину забележени сличајеви без јасне епидемиолошке повезаности. Ту мислим на примере које није пратило претходно путовање у вирусом погођена подручја нити потврђени контакт са зараженима.

* Може ли искуство Кине са вирусом корона да буде лекција за свет?

- Кина је показала дисциплину и одлучност у борби са вирусом. Поделила је своја сазнања са светом. Здружене мисије Светске здравствене организације и Кине су допринос заједничком напору да се епидемија обузда.

* Имају ли стручњаци СЗО одговор на питање зашто је вирус фаталнији за мушку популацију, ако је то уопште тачно?

- Смртни исход инфекције вирусом показује више повезаности са узрастом и стањем имуног система. Извесно је такође да су вирусу подложније земље са слабијом здравственом заштитом. Ризик, дакле, зависи од тога где живите, колико годима имате и какво је ваше здравствено стање.

Фото chinatopix via ap

* Упозорили сте недавно да је јавност ових дана изложена бројним дезинформацијама које нису пратиле ниједну епидемију пре. Ни САРС, ни МЕРС, еболу... Именовали сте поплаву лажних вести као "инфодемију"?

- Избијање епидемије COVID-19 заиста је праћено огромном "инфодемијом" - превеликом количином информација. Неке су биле тачне, а неке нетачне, што је у људима будило страх и отежавало им да пронађу поуздане изворе информација и упутства како да се заштите. Светска здравствена организација апелује да у жижи целог света треба да буду научне чињенице, а не страх. Ми, такође, охрабрујемо научне истраживаче широм света да удруже снаге како би се нови вирус што боље разумео и да би се од њега најефикасније заштитило.

* Каква је порука СЗО земљама у којима није забележена корона?

- Мој савет земљама без вируса јесте да делују брзо и агресивно. Да спроведу ране, превентивне мере. Вирус не познаје границе, националности, нити разликује земље које су развијеније од оних мање развијених.


ГЛОБАЛНИ ПРОБЛЕМ

ПРЕМА подацима Светске здравствене организације објављеним јуче, број заражених у свету је 86.927, а само у Кини 79.968. Смртних случајева на светском нивоу је 2.976. СЗО наводи да је вирус COVID-19 регистрован у 59 земаља. У Европи највише заражених забележено је у Италији - 1.128, у Француској их је 100, Немачкој - 57, Шведској - 13, Аустрији - 10, у Грчкој - 3. Вирус је стигао и у наш комшилук. У Хрватској је регистровано седморо, у Румунији троје, у Северној Македонији један заражени. Вирусом су најмање погођене Латинска Америка (5) и Африка (3).