Скупштина усвојила три нова закона, ево које промене можемо да очекујемо

Танјуг

29. 02. 2020. у 16:59

Скупштина усвојила три нова закона, ево које промене можемо да очекујемо

Фото: Н. Фифић

Усвојени су Закон о играма на срећу, Закон о утврђивању порекла имовине и Закон о правима бораца
Скупштина Србије усвојила је данас Закон о играма на срећу којим се, по речима министра финансија Синише Малог, повећава степен друштвене одговорности приређивача и стварају услови за напреднији систем надзора.

Основни разлози доношења закона били су смањење сиве економије, успостављање електронског система надзора над приређивачима, заштита државних интереса, односно повећање буџетских прихода, као и боље уређење тржишта игара на срећу и приближавање европским стандардима.

Прочитајте још: Договор премијерке и удружења родитеља: Поправља се закон о несталим бебама

"У сврху смањења сиве економије, ефикасније наплате буџетских прихода и вршења надзора од стране Управе за игре на срећу, предвиђено је успостављање електронског система надзора и обавеза приређивача да користе информационо-комуникациони систем, који омогућава чување, архивирање и размену података електронским путем са Управом“, рекао је Мали у расправи.

Председница Одбора за финансије Александра Томић рекла је раније да је прихваћен амандман на Закон о играма на срећу којим се 40 одсто прихода користи за финансирање организација особа са инвалидитетом, локалних самоуправа, лецење деце од ретких болести…

Томићева је прецизирала да ће се са по 19 одсто финансирати Црвени крст Србије, организације особа са инвалидитетом, установе социјалне заштите, локалне самоуправе и спорта и омладине, а пет одсто средстава ће бити усмерено у Фонд за финансирање лечења ретких болести.

"Влада Србије је изашла у сусрет потребама за око 800.000 грађана Србије”, рекла је тада Александра Томић.

УСВОЈЕН ЗАКОН О УТВРЂИВАЊУ ПОРЕКЛА ИМОВИНЕ

Скупштина Србије усвојила је данас Закон о утврђивању порекла имовине и посебном порезу који предвиђа порез од чак 75 одсто, ако се утврди да порески обавезник није пријавио да је у року од три године узастопно увећао имовину за најмање 150.000 евра.

Провераваће се целокупна имовина појединца, нарочито некретнине, удели у правном лицу, моторна возила, штедња и готов новац.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је у расправи да се Закон о утврђивању порекла имовине и посебном порезу бави имовином за коју физичко лице не може да докаже да ју је стекло на законит начин.

Он је објаснио да Пореска управа управа мора да учини вероватним и докаже да је лице стекло имовину већу од 150.000 евра, а онда је терет доказивања на физичком лицу.

Према његовим речима, Пореска управа има и обавезу да уколико инспектор посумња да је имовина стечена противзаконито да поднесе кривичну пријаву надлежном тужилаштву.

Сваки грађанин може доћи под удар провере имовине, с обзиром да је формулација на неки начин позајмљена из грађанског права - да се учини вероватним.

Стефановић је нагласио да је обавеза Пореске управе и Министарства финансија и Владе Србије који ће надгледати да се контрола врши правично.

Посланици су изгласали и измене и допуне Закона о парничном поступку и измене и допуне Закона о облигационим односима.

УСВОЈЕН ЗАКОН О ПРАВИМА БОРАЦА, ПРЕДВИЂЕНА НОВА КАТЕГОРИЈА


Посланици Скупштине Србије усвојили су данас Закон о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица којим се, по речима ресорног министра Зорана Ðорђевића, исправља неправда према борцима последњих ратова на простору бивше Југославије.

Законом се предвиђа нова категорија корисника која није постојала по досадашњим прописима, а то су борци који су учествовали у оружаним акцијама 90-тих година и у рату 1999. године а који под наведеним околностима, нису добили обештећење за телесне повреде.

За ту категорију корисника прописују се нова права, а то су право на борачки додатак, право на посебан пензијски стаж, решавање стамбених потреба, право на борачку споменицу, право на легитимацију бораца, право на приоритет у запошљавању, накнада погребних трошкова...

Законом су поред наведених права прописана и нова права и за друге кориснике, а то су право на породичну инвалиднину чланова породице умрлог цивилног инвалида рата прве групе који је користио негу и помоћ која се исплаћује у износу као за кориснике породичне инвалиднине умрлог војног инвалида, а то је 26 одсто од основице.

Представници више удружења ратних војних инвалида поздравили су раније Закон о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица.

Напоменули су да сада имају инвалидски додатак за ратне војне инвалиде који нису у радном односу од пете до десете групе, реч је о неколико стотина ратних инвалида који су од 2006. губећи посао остали без тог права.

Висина додатка је 63 одсто просечног личног дохотка.

Такође, у закону постоји и инвалидски додатак за инвалиде који напуне 65 година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације