Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је данас да се Србија понаша одговорно према питању миграната, да прати све што се дешава и да је спремна, али да неће дозволити да буде место где ће мигранти остати смештени, чекајући да добију прилику да наставе према жељеним дестинацијама.


Дачић је за Прва ТВ, коментаришићи актуелну ситуацију на турској-грчкој граници и одлуку турских власти да пропуштају мигранте ка Европи, рекао да је битно што Србија није ни прва земља у којој долазе мигранте, нити крајња њихова дестинација, али да ће наставити да се понаша веома одговорно.


"Ми сада нећемо правити хистерију и атмосферу против миграната, али такође нећемо дозвољити да Србија буде место где ће се они остати сместени чекајући даље дестинације на које су кренуле", објашњава Дачић.


Наводи да су у питању геостратешке игре које тренутно постоје између Турске, ЕУ, Русије и других партнера у вези са сукобима у Сирији, и оцењује да Србија није једина која је заинтересовани због свега што се дешава, али наглашава да смо спремни.


"До сада није било проблема по мигрантском питању. Свих ових година Србија је била пример како се на један одговоран начин треба односити према том питању", закључио је Дачић.