Ускакали су ми ноћу у двориште, често се међусобно сукобљавају: Грађани Шида о инцидентима са мигрантима и доласку додатних снага полиције

С. КОСТИЋ - В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

петак, 28. 02. 2020. у 22:02

Ускакали су ми ноћу у двориште, често се међусобно сукобљавају: Грађани Шида о инцидентима са мигрантима и доласку додатних снага полиције

У Шиду у петак није било инцидената

Најављен долазак појачаних снага МУП у општину према граници са Хрватском. "Илегалци"проваљују у дворишта и на имања, краду, међусобно се боду ножевима. У прихватним центрима има их око 1.300, на улици до 500

ДОДАТНЕ и посебне јединице полиције од суботе ће бити присутне у Шиду, како би у потпуности успоставиле безбедност и јавни ред у том месту, у којем се последњих дана дешавају инциденти са мигрантима, најавио је председник Србије Александар Вучић. Шиђани, према речима председника, имају проблема због "нервозе код миграната", који су почели да упадају у куће и на имања.

- Због тога сам замолио Стефановића да пошаље посебне јединице полиције, било жандармерије, било неке друге специјалне јединице, да заведу ред, обезбеде мир и да грађани не буду таоци једног броја миграната који чекају да пређу на територију Хрватске - рекао је Вучић.

Грађани Шида махом поздрављају ову одлуку и кажу да се заиста осећају таоцима у сопственом граду последњих пет година, откад је Мађарска затворила границе за придошлице из Сирије, Ирака, Авганистана... Задовољни су и у локалној самоуправи.

- Ценимо бригу председника Вучића, који мисли на нас поред свих проблема које има. Ми, као локална самоуправа, нисмо могли сами да се изборимо, чак смо дошли у ситуацију да људи почну да се исељавају из општине у страху за своју безбедност - каже Зоран Семеновић, заменик председника општине Шид.

Старија госпођа, која не жели да се представи, признаје да се јако боји, посебно ноћу:

- Већ сам имала лоше искуство. Мигранти су ми ноћу упадали у двориште, једном су ми чак украли бицикл, који никад није пронађен.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Упадају људима у куће и на имања, грађани узнемирени: Специјалне јединице полиције у Шиду због миграната

Има и оних који нису имали никаквих проблема, као и оних који тврде да су задовољни досадашњим радом полиције. Међусобни сукоби оних који су илегално ушли у нашу земљу веома су чести, посебно између Авганистанаца и Пакистанаца.

Највише времена проводе уз пругу, покушавајући да уђу у возове / Фото С. Костић


- Већина је наоружана ножевима. Кад год се међусобно посвађају, посебно Авганистанци и Пакистанци, одмах ваде ножеве и једни друге повређују. Полиција брзо реагује кад их позовемо - каже Стеван Ш.

Шиђани додају да немају никаквих проблема са људима који бораве у три прихватна центра, колико их има на територији општине. У њима је смештено око 1.300 људи, углавном породица. Међутим, на улицама је сваког тренутка 400-500 "илегалаца". Најчешће су они ти који упадају у дворишта и куће, краду, уништавају имовину. По правилу су у групама и, тражећи кров над главом, заузму и празне куће. Једном су једну нехотично запалили. Дешавало се и да остану без пара, па пресрећу децу на путу из школе, и како кажу мештани, отимају им новчанике.

У Дому здравља жале се да немају довољно људи да изађу на терен када се потуку или избоду, а др Мирјана Митровић, начелник Хитне помоћи, додаје да на лице места излазе редовно да им укажу помоћ када их Хрвати, пребијене, само пребаце назад преко границе, у Србију.


БЕЗБЕДЊАЦИ ПРАТЕ СИТУАЦИЈУ

КОМЕНТАРИШУЋИ најаве из Турске да ће велики број избеглица и миграната бити пуштен изван граница ове земље, у правцу ЕУ, Вучић је рекао да тајне службе Србије прате ситуацију и да ће у зависности од броја људи који буду кренули, бити донете одговарајуће одлуке.

- Ако буде затребало, знаћемо да сачувамо државни и национални интерес - рекао је председник Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

бајковити имагинариум

28.02.2020. 22:10

Шта ће полиција у Шиду? Ваљда треба да буде на граници према Бугарској и Македонији.

Ridji

29.02.2020. 00:29

@бајковити имагинариум - Brale sve si pobrkao...VOJSKA cuva granice...

milos

29.02.2020. 04:53

@бајковити имагинариум - Mozda dok si ti bio u vojske . Sad je to posao pogranicne policije.

Guderijan

29.02.2020. 06:48

@бајковити имагинариум - Ti nemaš pojma,policija čuva graniu,osim prema Kosovu !

Leon

29.02.2020. 08:23

@bager - Nije to "to" to su ljudi. Bežao bi i ti da je neko došao sa strane i razorio ti zemlju .

Bratic Natasa

28.02.2020. 22:33

Pa kako to oni su miroljubivi sto salje policiju.Pre neko jutro mu bilo odvratno sto su migratima davali letke o ponsanju dok su kod nas ...nista mi nije jasno

zaja

28.02.2020. 22:51

Fino je kada se čoveku pomogne u nevolji.Svet zatvara granice jer se ne radi o sirotinji nego o politici , sto nije samo Srbima poznato. Srbi uvek tjeraju nesto mimo drugih pa onda ispadne da su drugi krivi. U zadnjih sto godina Srbi su na svojoj teritoriju stvorili neke države i nacije pa ih sada optužuju da su oni krivi sto je Srbija svake godine sve manja. Ako vec mudruješ na svoju štetu onda ne optužuju druge da su krivci. Srbi se trebaju čuvati Srba a ne drugih.

satoshi

28.02.2020. 23:11

meni obili radnju u centru grada komsonocu opljackali i pretukli, najgore je kad ai srbin u srbiji

Nenad

29.02.2020. 00:24

Pa ko ih pusti u zemlju.... Kadija te tuži kadija ti sudi.....Živeo Don Kihot i borba sa vetrenjača....

Nikola Kostić

29.02.2020. 10:15

Tenkove i oklopna vozila na granicu sa vojskom. Ne puštati ih! Ako neće država da reaguje onda mi da se dignemo na bunu!