Епископи у САД повлаче одлуку која је претила да жестоко уздрма Српску православну цркву

Novosti Online

петак, 28. 02. 2020. у 18:02

Епископи у САД повлаче одлуку која је претила да жестоко уздрма Српску православну цркву

Фото В. Данилов

Спорни Устав СПЦ који се односи искључиво на простор САД, а који одудара од важећег Устава Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци, сутра ће бити повучен
Спорни Устав СПЦ који се односи искључиво на простор САД, а који одудара од важећег Устава Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци, сутра ће бити повучен, открива за Спутњик протојер - ставрофор Србољуб Милетић.

„По изјавама и обећању свих страна можемо готово са сигурношћу рећи да је та ствар завршена. Патријер Иринеј је са њима већ био у комуникацији пре одласка у САД и мање-више, пре овог састанка позиција сваког од њих је позната“, рекао је протојереј Милетић за Спутњик.

Патријарх српски Иринеј председаваће сутра Сабору Српске православне цркве у Северној и Јужној Америци, који ће бити одржан у Клирвотеру на Флориди.

Поглавар СПЦ отпутовао је у америчку мисију, како би била разрешена ситуација до које је дошло због промена које су покушале да уведу владике у САД, пре свега западноамерички Максим и источноамерички Иринеј.

„Епископ Лонгин, с којим сам разговарао одмах након доношења спорног Устава, када је видео да је то изазвало веома негативцне рекације у ширем кругу, како међу верним народом, тако и међу епископима и осталим људима у Цркви, он је рекао да ће бити против тога. Он је то први одлучио, а за њим су и епископи у Америци Иринеј и Максим одлучили да одустану од тог Устава“, пренео је Милетић, додајући да се и данас чуо са епископом Лонгином.

"Тај Устав мора бити повучен од стране тела које га је донело, а то ће се сутра догодити" прецизирао је он за Спутњик.

Спорни Устав је представљао конститутивни црквено-правни акт нове самопроглашене црквене аутономије САД. Изменивши одредбе о територијалном важењу Устава СПЦ Северне и Јужне Америке на коју се важећи Устав односио та аутономија је фактички била укинута.

Током посете САД патријарх Иринеј ће обићи и парохије СПЦ у Мајамију, Вашингтону и Њујорку.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

Čekaj, ne nagli!

28.02.2020. 21:50

@Nemanja - Čekaj, jedno po jedno! KiM je politička stvar najvećeg razmjera. Jel' KiM od juče u šiptarskim rukama? A što niste pravili litije za KiM pre 70 godina? Onda ste drekali crvane parole i kleli se u novu veru Tiletovstvo!

Шатор

28.02.2020. 19:15

Екскомуницирати одмах ко год почне да солира. Ено им Мираш, нека одма иду код њега и са њим у проклетство.

Дијаспора

28.02.2020. 19:24

Како се од чисто административне ствари у нашим новинама направи скандал. И иначе нису Епископи донели ову одлуку него Сабор (значи делегати из свих парохија).

Raca Milosavljevic

29.02.2020. 07:55

... hvala Bogu za ovu lepu vest ... dosta nam je podela i razdora ...