Страх од заразе новим корона вирусом ЦОВИД - 19 није разлог за узимање боловања чак ни у случају проглашења епидемије у Србији односно пандемије на глобалном нивоу кажу за „Телеграф“ у Републичком фонду за здравствено осигурање (РФЗО). Изостанци с посла зарад себе, или не слања деце у вртић или школу, могу се правдати боловањем само у случају заразе и обавезне изолације.

Паника која се подигла услед нове болести. која порекло води из Кине, а која се проширила и на Европу и наш регион, код многих је изазвала страх да се мешају са људима.

Прочитајте још: Ако сумњате да сте заражени позовите ОВАЈ БРОЈ: На корона вирус тестирано 20 особа у Србији, ево шта очекују стручњаци


Иако деца, на срећу, веома мало оболевају, и родитељи се питају да ли треба да их оставе код куће уместо да их пошаљу у школу и вртић, па се питају да ли је тај страх довољан за оправдање с посла.

- Разлози привремене спречености за рад прописани су Законом о здравственом осигурању. Као разлог привремене спречености за рад прописана је болест али и мера обавезне изолације као клицоноше или због појаве заразних болести у његовој околини - објашњавају у српском Фонду здравства и истичу:

- Страх од вируса не може бити разлог привремене спречености за рад. Како је и наведено само уколико је особа оболела или ако је као обавезна мера прописана изолација, изабрани лекар може утврдити привремену спреченост за рад.

Поставља се питање како се изостанци с посла могу правдати држављанима Србије којима је за време боравка у другој земљи прописана мера обавезне изолације.

- Као могућу привремену спреченост за рад због корона вируса наводимо и наше држављане којима је за време туристичког боравка прописана мера обавезне изолације - на пример ако бораве у држави, граду, провинцији где је проглашена изолација, или су смештени у хотелу у коме је изолација, или су на крстарењу на броду на којем је проглашена изолација.

- У овим случајевима, по повратку у Србију, уз медицинску документацију о лечењу односно доказ о изолацији а уз предлог изабраноиг лекара привремену спреченост за рад утврђује првостепена лекарска комисија - кажу у Републичком фонду за здравствено осигурање.